I bevakningsvyn kan du även följa banans kupering och se vad deltagaren har framför sig. Kartan hjälper dig som är på plats i Dalarna att hitta till platser relaterade till loppen och se viktiga trafikhänvisningar. Den håller dig också uppdaterad med arrangemangets program och ger dig senaste nytt från Vasaloppet.
Utgå från loppet du ska följa och hitta personer genom att söka på namn, startnummer eller klubb. Köper du minst två bevakningar i samma lopp kan du dessutom jämföra deras tider vid alla officiella passeringar och i mål. Antalet bevakningar är obegränsade och kostar 10 kronor per deltagare och lopp. Appen skickar automatiskt ut passertider från alla officiella kontroller som passeras och du får också en uppskattad tid för när deltagaren beräknas komma till nästa kontroll och i mål. Tiden baseras på genomsnittshastigheten men tar inte hänsyn till väderförhållandena eller några andra eventuellt påverkande faktorer.
Du kan även lyssna på Vasaloppsradion genom appen.
VASALOPPET SOMMAR PÅ GOOGLE PLAY (Android)
VASALOPPET SOMMAR I APP STORE (iPhone)
Om du inte har en smartphone, eller om du kommer befinna dig på en plats med dålig mobiltäckning rekommenderar vi vår sms-tjänst. Den kräver, till skillnad från appen, ingen datatrafik.
SÅ HÄR GÖR DU FÖR ATT BESTÄLLA SMS-BEVAKNING.
↧
Vår app, Vasaloppet sommar, finns nu för både Android och Iphone!
↧
Se den nya sträckningen i Cykelvasan 2017
På fredag, från 8.45 och lördag från 07.15, kommer du även att kunna följa Vasalopps-TV live på vår Facebook-kanal när vi sänder direkt från loppen, missa inte!
Arenachef ”Hobbe” berättar om den nya sträckningen i Cykelvasan 2017:
… och ger tips på hur du hanterar en särskilt knixig kurva strax före Mångsbodarna:
↧
↧
Inför Cykelvasan 2017 – Nordens största MTB-lopp som växer varje år
Fredag den 11 augusti körs Ungdomscykelvasan, Cykelvasan 30 och Cykelvasan 45 – samtliga dessa kortare lopp startar i Oxberg – samt Cykelvasan Öppet Spår med start i Sälen. Dessutom arrangeras Cykelvasasprinten i Sälen och Barnens Vasalopp cykel i Sälen och Mora. På lördag 12 augusti är det dags för det ”stora” loppet Cykelvasan 90.
Varje år sedan starten 2009 har Cykelvasan slagit nytt anmälningsrekord, så även i år! Totalt till Cykelvasans olika lopp 2017 är hittills 23 213 deltagare anmälda. Cykelvasan 90 är fulltecknad med 13 000 anmälda, men det lopp som växer allra mest är Cykelvasan Öppet Spår. Från 2733 anmälda premiäråret 2015, 4010 anmälda 2016 till i år just nu 4730 anmälda. Men även övriga cykellopp noterar en ökning jämfört med ifjol.
Det finns fortfarande platser kvar till fredagsloppen. Direktanmälan till dessa lopp kan göras online fram till och med onsdag eller på plats under torsdag och fredag.
Anmälningsläget tisdag 2017-08-08 kl 09.00
Anmälda till Ungdomscykelvasan (32 km): 232 (tävling)
Anmälda till Cykelvasan 30 (32 km): 2903 (motionslopp)
Anmälda till Cykelvasan 45 (45 km): 2348 (motionslopp)
Anmälda till Cykelvasan Öppet Spår (94 km): 4730 (motionslopp)
Anmälda till Cykelvasan 90 (94 km): 13 000 (tävlings- och motionsklass)
I Cykelvasan 90 på lördag är 12 procent av de anmälda deltagarna kvinnor. (Totalt i hela Cykelvasan utgör kvinnorna 22 procent.)
Cykelvasasprinten – öppet kval för allmänheten och ”genrep” för eliten
Cykelvasasprinten räknas nu som en fullvärdig del av Vasaloppets cykeltävlingar under sommarveckan. Sprinten är ett uppvisningslopp för särskilt inbjudna elitcyklister i Lindvallen, Sälen, där en publikvänlig, rolig och teknisk bana byggs i nedre delen av Lindvallens slalombackar. En nyhet för 2017 är att Cykelvasasprintens öppna kval för allmänheten kommer att avgöras redan på torsdagskvällen.
– Öppet kval till Cykelvasasprinten, Cykelvasascenen i Lindvallen, torsdag 10 augusti kl 18.00–19.00. Med cykel och hjälm får vem som helst ställa upp. Ingen föranmälan krävs och det är ingen deltagaravgift. Man kör ett varv på sprintbanan och de tre snabbaste damerna och de tre snabbaste herrarna går vidare till att utmana de inbjudna elitcyklisterna i Cykelvasasprinten på fredagen.
– Cykelvasasprinten, Cykelvasascenen i Lindvallen, fredag 11 augusti kl. 15.00
Inbjudna elitcyklister gör upp om segern i Cykelvasasprinten 2017. Här får de chansen att ”känna på varandra” inför lördagens uppgörelser i Cykelvasan 90. Dam- och herrklassen som består av cirka 20 cyklister kommer i år att delas upp i tre semifinalheat där de två snabbaste från varje heat går vidare till finalen. Damerna kommer liksom förra året att ha en egen final. I båda klasserna tilldelas prispengar till segraren. Varje lopp är två varv. Kom och heja!
Barnens Vasalopp cykel
Förutom ovanstående lopp genomförs dessutom Barnens Vasalopp cykel för de allra yngsta upp till cirka 10 år: I Sälen den 11 augusti och i Mora den 12 augusti. Alla cyklar en kort sträcka, har nummerlapp och får diplom och medalj.
Tidigare start för damerna i Cykelvasan 90 även i år
2016 presenterades en nyhet i och med att damernas tävlingsklass i Cykelvasan 90 startade i Sälen redan kl 07.30, 45 minuter före herrarnas tävlingsklass kl 08.15. Cykelvasans gruppstarter gör att det till skillnad från vinterns Vasalopp är en relativt enkel åtgärd att låta damerna starta tidigare. Därmed får de främsta damerna åka på egen hand och kan varken hindras eller få draghjälp av herrarna. Cirka 55 damer är anmälda till tävlingsklassen 2017, medan herrarna är cirka 650 stycken. (Första startgrupp i motionsklassen startar kl 08.30.)
Banförändringar i Cykelvasan
Under åren har miljonbelopp investerats i Vasaloppsarenan för att minska asfaltsträckorna. I stället har grusvägar och stigar anlagts. För första gången går nu hela sträckan utanför trafikerad väg. Från tolv vägkorsningar 2009 återstår endast en vägkorsning i Evertsberg som fortfarande är kvar.
Till 2017 års lopp har Cykelvasan 90 och Cykelvasan Öppet Spår fått en ny sträckning på 2,5 kilometer mellan Ringnäsvägen och Mångsbodarna. Där deltagarna tidigare cyklade på landsvägen, har nu Vasaloppsspåret förstärkts och preparerats för cykling och dessutom har en cirka 350 meter lång och 3,6 meter bred trätrall byggts på sträckan.
Årets nya sträckning påverkar inte totalsträckans längd och det är heller inga större höjdskillnader från föregående år.
Se Vasaloppets sportchef Tommy Höglund berätta om årets nyheter
Se Vasaloppets arenachef Anders Holmberg berätta om den nya sträckningen
Favoriter i Cykelvasan 90
Förra året kunde damsegraren Jennie Stenerhag defilera in i mål medan det i herrklassen krävdes målfoto innan Lucas Eriksson kunde utropas som segrare. Frågan är: Vem vinner 2017? Blir det svenskt eller norskt?
Emil Lindgren vann SM i MTB-maraton (90 km) i Motala i lördags knappt före Matthias Wengelin. Emil vann därefter Finnmarksturen (68 km) i söndags, sekunden före Matthias Wengelin och Michael Olsson. Det är dock Olsson som leder Långloppscupen före Lindgren. Noterbart är att det är cyklister från Team Serneke Allebike CK som vunnit samtliga sju tävlingar i Långloppscupen: Michael Olsson, Emil Lindgren, Dennis Wahlqvist och Fredrik Ludvigsson. Matthias Wengelin, som vann den allra första Cykelvasan 2009, kör för Örebrocyklisterna.
Norges Vidar Mehl har varit sexa, fyra, nia de tre senaste åren i Cykelvasan och han vann Grenserittet i lördags. Förra årets bäste norrman, Fredrik Haraldseth som kom sjua 2016, finns också i startlistan. Haraldseth kom tvåa i Grenserittet, bara tre sekunder bakom Vidar Mehl.
Cykelvasans mesta segrare heter Jennie Stenerhag och hon har chansen att ta sin fjärde seger, varav den tredje i följd. Jennie leder Långloppscupen och har vunnit alla de fem deltävlingar som hon ställt upp i, senast Finnmarksturen i helgen. Hon vann även SM-titeln i lördags före Åsa Erlandsson.
Cykelvasan är Jennie Stenerhags största mål den här säsongen, men hon utmanas från Norge av bland andra Hildegunn Gjertrud Hovdenak, segrare i Cykelvasan 2014 (och tvåa efter Stenerhag 2015), samt Gunn-Rita Dahle Flesjå, OS-guldmedaljör i Aten 2004. På VM i juni i Tyskland blev Flesjå trea och Stenerhag sjua.
Cykla säkert 2017
Vasaloppsorganisationen har nu under några år jobbat hårt med projektet ”Cykla Säkert”, som är Vasaloppets satsning för tryggare cykling under Cykelvasan. Vasaloppet vill att alla deltagare ska känna sig trygga och säkra på sin färd ner mot målet i Mora. Efter Cykelvasan 2016 kunde Vasaloppets utvecklingschef Johan Eriksson konstatera att arbetet med att minska olyckorna hade gett märkbart resultat: ”Ett intensivt arbete med information till cyklisterna i kombination med förbättringar i banan och seedning har gett bra resultat.”
För den som ska delta i Cykelvasan 2017 är det viktigt att ha koll på skyltar och banmarkeringar. Det finns även pedagogiska Youtube-filmer att se.
Läs mer om CYKLA SÄKERT och se filmerna.
På startplatserna i Sälen och Oxberg samt vid målområdet Mora finns i samband med Cykelvasan möjlighet att gå igenom sin cykel och utrustning i särskilda säkerhetskontroller.
Tidsstraff för nedskräpning
Till vinterveckan 2017 införde Vasaloppet ett tidstillägg på 15 minuter om en deltagare blev påkommen med att kasta skräp i naturen. En åtgärd som gav bra resultat och som gäller även under Vasaloppets sommarvecka.
Vasaloppet sätter upp skyltar och tydliga symboler som visar var det är tillåtet att kasta skräp. Under cykelloppen finns totalt 13 skräpzoner, bestående av stora nät, utplacerade för att underlätta för deltagarna att pricka rätt i farten. Dessa zoner är alltså ett komplement till de sju ordinarie Vasaloppskontrollerna där deltagarna också har möjlighet att bli av med sitt skräp. Precis som under vinterveckan är det bildbevis som gäller för att kunna utdöma tidsstraff mot en deltagare. Ett antal kontrollanter kommer att finnas längs banan vars uppgift är att försöka fånga de som bryter mot regeln på bild.
När det gäller elitåkarna i Cykelvasan 90 förs, precis som under vinterveckan, en särskild dialog med dem där Vasaloppet kräver att varje team själva ansvarar för och plockar upp det skräp som slängs längs med spåret. Något som alla team som Vasaloppet varit i kontakt med ställer sig helt bakom.
Län och nationer 2017
Samtliga län i Sverige har minst 100 anmälda deltagare i Cykelvasan 2017. Följande sex län har alla mer än 1000 anmälda cyklister: Stockholms län (3787 anmälda deltagare), Västra Götalands län (3636), Dalarnas län (1927), Uppsala län (1186), Skåne län (1127), Gävleborgs län (1066).
Cykelvasans fem lopp 2017 har deltagare från 30 olika nationer, inklusive Sverige. De fem största nationerna (förutom Sverige) är Norge, Finland, Danmark, Tyskland och Storbritannien. Över 700 norska deltagare är anmälda. Deltagarna i Cykelvasan 2017 är i åldrarna 8 till 83 år! (Läns- och nationssiffrorna per den 3/8 2017.)
Tidigare segrare
Hela 13 olika cyklister har tagit hem de 16 segerkransarna i Cykelvasan sedan starten 2009. Jennie Stenerhag har vunnit tre gånger och Jesper Dahlström två. Flest pallplatser bland herrarna har Magnus Darvell och Matthias Wengelin tre stycken vardera, och bland damerna Hanna Bergman och Jennie Stenerhag med fyra stycken pallplatser. I herrklassen har det bara blivit svenska segrar, medan det två gånger blivit utländsk (finsk och norsk) damseger.
Tidigare segrare i Cykelvasan, damer
2009 Hanna Bergman, Falu CK, 3.09.05
2010 Emmy Thelberg, Härnösands CK, 2.54.53
2011 Pia Sundstedt, Finland, 2.56.19
2012 Jennie Stenerhag, Falu CK, 3.02.06
2013 Alexandra Engen, GHOST Factory RT/Jönköpings CK, 2.55.37
2014 Hildegunn Gjertrud Hovdenak, Norge, 2.53.44 (Rekordtid!)
2015 Jennie Stenerhag, Falu CK, 2.57.22
2016 Jennie Stenerhag, Falu CK, 3.07.49
Tidigare segrare i Cykelvasan, herrar
2009 Matthias Wengelin, Cykloteket RT, 2.43.27
2010 Magnus Darvell, Team Kalas/Pedalogerna, 2.39.00 (Rekordtid!)
2011 Jesper Dahlström, Motala AIF Cykelklubb, 2.47.32
2012 Jesper Dahlström, Team Cykelcity, 2.47.20
2013 Fredrik Ericsson, CK Cykelcity.se, 2.43.01
2014 Johan Landström, Motala AIF/SCOTT 2.45.59
2015 Alexander Wetterhall, Team Tre Berg – BIANCHI, 2.44.35
2016 Lucas Eriksson, Serneke Allebike CK, 2.40.04
Tio bästa i Cykelvasan 90 2016
Damer
1 Jennie Stenerhag, (SWE) Falu CK, 03.07.49
2 Ida Jansson, (SWE) Falu CK/Team Lapierr…, 03.08.04
3 Felicia Ferner, (SWE) Borlänge CK, 03.08.48
4 Nellie Larsson, (SWE) CKX, 03.11.29
5 Angelica Edvardsson, (SWE) Cykloteket Racing Team, 03.17.10
6 Louise Rundqvist, (SWE) Värnamo CK/Boddan Cycl…, 03.17.11
7 Åsa Erlandsson, (SWE) Varbergs MTB/Haibike, 03.17.13
8 Erika Jepson, (SWE) Ckx, 03.17.18
9 Johanna Sömskar, (SWE) Norbergs CK, 03.18.25
10 Fanny Kjellqvist, (SWE) Godegårds SK cykel, 03.18.26
Herrar
1 Lucas Eriksson, (SWE) Serneke Allebike CK, 02.40.04
2 Matthias Wengelin, (SWE) Almby IK/Team Bergsl…, 02.40.04
3 Alexander Wetterhall, (SWE) Team Tre Berg – BIANCH…, 02.40.04
4 Edwin Wilson, (SWE) Tranemo CS, 02.40.05
5 Emil Lindgren, (SWE) Serneke Allebike, 02.40.05
6 Calle Friberg, (SWE) Järfälla CK/Team Scott…, 02.41.46
7 Fredrik Haraldseth, (NOR) Hard Rock AB AX bu SWI…, 02.41.46
8 Alexander Vincent Blomqvist, (SWE) Serneke Allebike, 02.41.46
9 Vidar Mehl, (NOR) Sepura Toyota racing w…, 02.41.46
10 Jocke Bernström, (SWE) Motala Aif Cykel, 02.41.46
Fotnot: Bergspriserna i Evertsberg vanns 2016 av Jennie Stenerhag, Falu CK, tid 1.43.08 och Emil Lindgren, Serneke Allebike CK, tid 1.29.13.
Deltagarstatistik genom åren (alla distanser)
Cykelvasan 2009: Anmälda/Startande/I mål: 1 911/1 760/1 747
Cykelvasan 2010: Anmälda/Startande/I mål: 4 479/4 077/4 045
Cykelvasan 2011: Anmälda/Startande/I mål: 7 874/7 180/7 031
Cykelvasan 2012: Anmälda/Startande/I mål: 12 840/10 629/10 475
Cykelvasan 2013: Anmälda/Startande/I mål: 16 855/14 811/14 546
Cykelvasan 2014: Anmälda/Startande/I mål: 16 927/15 291/15 122
Cykelvasan 2015: Anmälda/Startande/I mål: 19 991/18 000/17 708
Cykelvasan 2016: Anmälda/Startande/I mål: 22 094/19 305/18 987
Cykelvasan 2017: Anmälda hittills: 23 213
Några kända namn i Cykelvasan 90 den 12 augusti 2017
Emma Igelström, fyrfaldig världsmästare i simning
Tomas Gustafson, trefaldig OS-guldmedaljör i skridsko, bragdguldvinnare 1988
Anders Eriksson, sjufaldig världsmästare i enduro, trea i Mästarnas Mästare 2016
Anders Jonell, tävlade i puckelpist i OS 1994
Magnus Erlingmark, f d fotbollsspelare, bl a VM-brons 1994
Susanne Ljungskog, VM-guld i landsvägscykling 2002 och 2003, bragdguldvinnare 2002
Anna Wijk, världens bästa innebandyspelare 2015, 4 VM-guld
Staffan Larsson, Vasaloppssegrare 1999
Petter Wastå, f d fotbollsmålvakt i Kalmar FF, SM-guld 2008
Rikard Tynell, långloppskidsåkare Team Tynell
Kristina Roberto, långloppskidåkare med flera topp-10 i Vasaloppet/Tjejvasan
Sven von Holst, VM-general för Falun2015, styrelseordförande Vasaloppet, f d elitsimmare
Christian ”Chris Dangerous” Grahn, trummis i rockbandet The Hives
Carl-Johan Paulin, reklamfotograf
Peter Helander, riksdagsman
Fler profiler:
Calle Johansson, f d NHL-proffs, kör Cykelvasan 45
Mats Gren, f d fotbollsproffs, kör Cykelvasan Öppet Spår
Ungefärliga passertider Cykelvasan 90 den 12 augusti 2017
Om täten håller en medelhastighet av 35 km/timme och de långsammaste cyklar i 10 km/timme blir de ungefärliga passertiderna för damtäten, herrtäten respektive sista åkaren:
Start Sälen – 07.30 08.15 13.15
Smågan – 07.48 08.30 14.00
Mångsbodarna – 08.17 08.55 15.10
Risberg – 08.38 09.13 16.00
Evertsberg – 09.15 09.45 17.30 (repet dras 16.45)
Oxberg – 09.46 10.11 18.45
Hökberg – 10.05 10.27 19.30 (repet dras 18.45)
Eldris – 10.27 10.46 20.25
Mål Mora – 10.46 11.02 21.10
SVT sänder två dagar
Även i år är Sveriges Television på plats och sänder från Cykelvasan 90. Fredagen den 11 augusti kl 19.00 direktsänds ett införprogram i SVT Play och på söndag, den 13 augusti, visas ett 45 minuter långt sammandrag kl 18.15–19.00 i SVT1. Kommentator Björn Becksmo. Programmet kommer även att kunna ses på SVT Play i sex månader framåt.
SVT SPORT
Följ deltagare
För första gången sker direktsändning från loppen på Vasaloppets Facebooksida. Sändningstider: Fredag 11 augusti från kl 08.45. Lördag 12 augusti från kl 07.15.
VASALOPPET PÅ FACEBOOK
Liveresultat och målgångskamera finns som vanligt på vasaloppet.se. Det går även att beställa bevakning på enskilda åkare via sms och i den uppdaterade gratisappen ”Vasaloppet sommar”.
FÖLJ DELTAGARE
Vasaloppsradion sänder
Lyssna på Sälen 107,5 MHz, Oxberg/Älvdalen 89,1 MHz och Mora 94,1 MHz, eller på webben eller i mobilen.
Fredag 11 augusti: Vasaloppsstudion från kl 12.00
Lördag 12 augusti: Direktsändning Cykelvasan 90 från kl 07.00, Vasaloppsstudion från cirka kl 11.00
VASALOPPSRADION
Kranskulla och kransmas 2017
Årets kranskulla och kransmas är Lydia Sundin och Linus Rapp (båda från Mora).
Åtta lopp i följd
162 personer har genomfört huvudloppet Cykelvasan 90 samtliga åtta åren 2009–2016. År 2018 firar Cykelvasan tioårsjubileum.
3 x 90 km
Kalenderåret 2014 var första gången som man kunde göra ”Vasaloppstrippeln” i sin fulla längd, det vill säga Vasaloppet/Öppet Spår (skidåkning), Cykelvasan 90/Cykelvasan Öppet Spår (cykling) samt Ultravasan 90 (löpning). Då var det 14 personer som stod för den bedriften. 2017 är det över 100 som tänker färdas 90 km på såväl skidor, cykel som löpning. Cyklingen är alltså del två i Vasaloppstrippeln.
Se Vasaloppets vd Eva-Lena Frick hälsa välkommen till Vasaloppets sommarvecka 2017
Evenemang
Det händer mycket i Sälen och i Mora under Vasaloppets sommarvecka 2017.
Ta del av hela EVENEMANGSprogrammet
Anmälan till tioårsjubilerande Cykelvasan 2018
Öppnar söndagen den 10 september 2017 kl 09.00 på vasaloppet.se
Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan
Vasaloppets sommarvecka 2017
Fre 11 aug: Cykelvasan 30. 32 km. Start Oxberg 09.10
Fre 11 aug: Ungdomscykelvasan. 32 km. Start Oxberg 09.00
Fre 11 aug: Cykelvasan 45. 45 km. Start Oxberg 11.15
Fre 11 aug: Cykelvasan Öppet Spår. 94 km. Start Sälen 11.30
Fre 11 aug: Cykelvasasprinten. 1 km. Lindvallen. Start Sälen 15.00
Lör 12 aug: Cykelvasan 90. 94 km. Start Sälen damer 07.30, herrar 08.15 (FULLT 170427)
Lör 19 aug: Ultravasan 45. 45 km. Start Oxberg 09.00
Lör 19 aug: Ultravasan 90. 90 km. Start Sälen 05.00
Lör 19 aug: Vasastafetten. 4,5–15 km. Löparstafett för tiomannalag. Start Sälen 09.00
Lör 19 aug: Vasakvartetten. 19,1–24,2 km. Löparstafett för fyramannalag. Start Sälen 07.00
Vasaloppets vintervecka 2018
Fre 23 feb: Kortvasan. 30 km. Start Oxberg.
Lör 24 feb: Tjejvasan. 30 km. Start Oxberg.
Sön 25 feb: Ungdomsvasan.
Sön 25 feb: Öppet Spår söndag. 90 km. Start Sälen.
Mån 26 feb: Öppet Spår måndag. 90 km. Start Sälen.
Tis 27 feb: Halvvasan. 45 km. Start Oxberg.
Fre 2 mar: Stafettvasan. 9–24 km. Femmannalag. Start Sälen.
Fre 2 mar: Nattvasan. 90 km. Tvåmannalag. Start Sälen. (FULLT 170319)
Lör 3 mar: Blåbärsloppet. 9 km. Start Eldris.
Sön 4 mar: Vasaloppet. 90 km. Start Sälen. (FULLT 170319)
↧
Olika utseende på nummerlapparna särskiljer deltagarna
Så här ser nummerlapparna ut i år:
Fredag 11 augusti
Ungdomscykelvasan – ICA (loppets värd)
Nummerserier: H15-16 nr 1–99, D15-16 nr 100–199, H13-14 nr 200–299, D13-14 nr 300–399, H11-12 nr 400–499, D11-12 nr 500–599.
Cykelvasan 30 – ICA (loppets värd)
Nummerserie: Nr 600–3999.
Cykelvasan 45 – ICA (loppets värd)
Nummerserie: Nr 4000–7249.
Cykelvasan Öppet Spår – Mora Armatur (loppets värd)
Nummerserie: Nr 8000–14449.
Lördag 12 augusti
Cykelvasan 90 – Stadium, Preem, IBM och Volvo (Vasaloppets huvudsponsorer fördelas på de 13 000 deltagarna).
Nummerserier: Damer tävling, nr 1–200 (grön bakgrundsfärg). Herrar tävling, nr 301–1550. Motionsklass: 2000–17219.
Lördag 19 augusti
Ultravasan 90 – Orange nummerlapp, W = Women, M = Men, Asics (loppets värd) + banprofilen.
Nummerserier: Herrar nr 1001–2299. Damer nr 3001–3299.
Ultravasan 45 – Blå nummerlapp, M = Men, W = Women, Asics (loppets värd) + banprofilen.
Nummerserier: Herrar nr 4001–4999. Damer nr 5001–5499.
Vasastafetten – Asics
– Gul färg D = Damer. Nummerserie: 1–99.
– Grön färg H = Herrar. Nummerserie: 100–199.
– Blå färg M = Motionsklass. Nummerserie: 200–599.
Vasakvartetten – Asics
– Röd färg D = Damer. Nummerserie: 600–659.
– Lila färg H = Herrar. Nummerserie: 660–799.
– Orange färg M = Motionsklass. Nummerserie: 800–999.
P.S. Cykelvasan 90 är fulltecknad, men till samtliga övriga lopp går det bra att anmäla sig och få en egen nummerlapp!
↧
Sponsorer i spåret sommarveckan 2017
Här ser du vilka de är och var de finns:
Startplats Sälen
- Camelbak Fyll på din vätskeryggsäck hos Camelbak som finns på plats alla dagar under sommarveckan med sin specialbyggda vattentank
- Shimano Shimano finns på plats och erbjuder enklare service och justeringar på din cykel innan start.
- Mora Armatur Se till att din vattenflaska är full innan du beger dig ut i spåret! Med Mora Armaturs kranvägg går det både smidigt och enkelt.
- Volvo Vid starten visar Volvo upp några av sina senaste bilmodeller. Här finns det också cykelpump och verktyg för akutåtgärder att låna om behovet uppstår.
- Stadium Har du glömt något? Är vädret inte det du planerat för? Hos Stadium finns ett sista minuten-utbud av både cykel- och löpprodukter.
Startplats Oxberg
- Shimano Shimano finns på plats för enklare service och justeringar på din cykel innan start. Här finns också ett sista minuten-sortiment av cykelprodukter för våra deltagare i Cykelvasan 30 och Cykelvasan 45.
- Enervit Se till att energidepåerna inte går tomma. Enervit säljer energiprodukter under Cykelvasan 30 och Cykelvasan 45. Här kan du också få ett glas sportdryck innan start.
- Mora Armatur Se till att din vattenflaska är full innan du beger dig ut i spåret! Mora Armaturs kranvägg gör det både smidigt och enkelt.
Under loppet
- Merida Meridasprinten – Mellan Smågan och Mångsbodarna under Cykelvasan 90 och Cykelvasan Öppet Spår Utmana dig själv i en av årets nyheter! Har du en pulsklocka, cykeldator eller telefon som är kopplad mot Strava kan du delta i Meridas aktivering. Du tävlar mot andra på en sträcka mellan Smågan och Mångsbodarna. Fina priser till vinnarna!
- Asics Beyond Marathon – Evertsbergssjöarna – under Ultravasan 90 Vid de vackra Evertsbergssjöarna gratuleras alla ultralöpare lite extra av Asics med musik och vimplar. Här passeras den magiska marathondistansen, 42 km, och det ska firas! Beyond Marathon- Hemus – Ultravasan 45 Vid Mora skidstadion gratuleras alla ultralöpare som deltar i Ultravasan 45 lite extra av Asics med musik och vimplar när den magiska maratondistansen , 42 km, passeras.
- Camelbak Vätskedepå – Evertsberg – alla lopp I Evertsberg kan du enkelt fylla på din vätskeryggsäck under ett besök på Camelbaks vattenstation.
- DHL Energistopp – Läde – alla lopp DHL hjälper dig med ny energi och bjuder på dryck vid sin egen kontroll i Läde under alla sommarveckans dagar. Ta emot hejaklackens jubel och pepp! Peppning – Prästholmen – alla lopp Vid Prästholmen möts du av glada hejarop när du för första gången ser kyrktornet i Mora. Nu är målet nära!
- Stadium Stadium Energy Zone– Gopshus – Cykelvasan 30, Cykelvasan 45, Cykelvasan 90 och Cykelvasan Öppet Spår Stadium och Gopshus hör ihop. Vid foten av skidbacken bjuder Stadium trötta cyklister på bars och sportdryck.
- Ormsalva Massage Ormsalva Peppstop – Hökberg – Cykelvasan 30, Cykelvasan 45, Cykelvasan 90 och Cykelvasan Öppet Spår Passa på att ge musklerna lite extra energi inför de sista milen till Mora och besök Ormsalvas tält i Hökberg. Här bjuds alla cyklister på snabbmassage i Ormsalvas Peppstop.
- Preem Prästskogsstugan, mellan Gopshus och Hökberg – Cykelvasan 30, Cykelvasan 45, Cykelvasan 90 och Cykelvasan Öppet Spår I Preemspåret uppstår musik som skapas av dina och andra cyklisters rörelser. När ni cyklar genom spåret översätts era rörelser till ljud med hjälp av sensorer och energi blir till energi! Preemspåret handlar om att göra bra val, välja nya vägar, anstränga sig lite extra och göra det tillsammans.
- ICA Eldris – Cykelvasan 30, Cykelvasan 45, Cykelvasan Öppet Spår Le mot kameran och föreviga din prestation. ICA tar en bild på dig i spåret som du får skickad till dig efter målgång. Dela bilden med vänner och bekanta eller spara den som ett personligt minne.
- Mora Armatur Vattenstation – 4 km innan mål, mellan Eldris och Hemus – alla lopp Under både cyklingen och löpningen finns Mora Armatur på plats i spåret. Här kan du fylla på med nödvändig energi och vatten.
- Volvo Volvo Spåret – 17 km innan mål, mellan Hökberg och Läde – alla lopp Ta chansen och föreviga dig själv på film och dela din prestation med vänner och familj. Efter loppet får alla deltagare som valt att passera Volvospåret en film utskickad till sig via mejl. Lag i Vasastafetten och Vasakvartetten som väljer att springa genom Volvospåret får en utan personligt inslag, med lagnamn och resultat mejlad till lagledaren.
Målet i Mora
- Enervit Alla cyklister kan besöka Enervit innan start för att släcka törsten med ett glas sportdryck. Vill du ha med dig lite extra förstärkning ut i spåret finns Enervits energiprodukter att köpa vid starten under både Cykelvasan Öppet Spår och Cykelvasan 90.
- Ormsalva För andra året i rad kan du besöka Ormsalva i deras trailer innan starten på Cykelvasan 90. Här kan du passa på och nyttja ”linimentstationen”, få proffstips av elitteamet Team Ormsalva eller få hjälp med att ställa in rätt vinklar för styre och sadel i ”bikefit-depån”.
- Arla Under fredagen och lördagen under Cykelvasan möter Arla upp deltagarna i målområdet och delar ut mjölk.
- ICA Under fredagens Cykelvasan 30, Cykelvasan 45 samt Cykelvasan Öppet Spår finns ICA på plats i målområdet och delar ut fika, frukt och kaffe till alla deltagare.
- Mora Armatur Under löparhelgen finns Mora Armatur på plats direkt efter målportalen med svalkande vatten till alla hjältar som passerar mållinjen.
- Ormsalva Pyssla om din kropp efter målgång, Ormasalva bjuder alla cyklister och löpare på en produkt vid duscharna på Prästholmen.
↧
↧
Så följer du deltagare i sommarveckan
Vasalopps-TV
Under Vasaloppets sommarvecka 2017 kommer du, för första gången, kunna följa alla lopp direkt på Vasaloppets Facebook-kanal. Under Cykelvasan 90 och Ultravasan 90 följer vi täten bland annat med en livekamera via en elcykel. Alla målgångar sänds också direkt på vasaloppet.se
Sommarveckan 2017 sänder Vasalopps-TV:
- fredag den 11 augusti kl 8.45 från Cykelvasan Öppet Spår, Cykelvasan 30, Cykelvasan 45, Ungdomscykelvasan och Cykelvasasprinten
- lördag den 12 augusti kl 07.15 från Cykelvasan 90
- lördag den 19 augusti kl 08.00 från Ultravasan 90, Ultravasan 45, Vasastafetten och Vasakvartetten.
Så här beställer du sms-bevakning
Skicka ett sms med koden för det aktuella loppet och startnummer på den deltagare du vill följa så får du löpande tidrapporter under loppets gång vid alla passerade kontroller. SMS-tjänsten är tillgänglig i Sverige, Norge och Finland. All information är dock på svenska. Priserna för de olika loppen framgår i tabellen nedan.
Landsnummer: Sverige: 72700, Norge: 2252, Finland: 17191
Exempel Sverige: VASA UV45 12488 till 72700
Lopp | Kod | Pris |
Cykelvasan 90 | VASA CV90 startnummer | SEK 35, NOK 35, € 3 |
Cykelvasan Öppet Spår | VASA CVOS startnummer | SEK 35, NOK 35, € 3 |
Cykelvasan 45 | VASA CV45 startnummer | SEK 25, NOK 25, € 3 |
Cykelvasan 30 | VASA CV30 startnummer | SEK 25, NOK 25, € 3 |
Vasastafetten | VASA VS startnummer | SEK 35, NOK 35, € 3 |
Vasakvartetten | VASA VK startnummer | SEK 35, NOK 35, € 3 |
Ultravasan 90 | VASA UV90 startnummer | SEK 35, NOK 35, € 3 |
Ultravasan 45 | VASA UV45 startnummer | SEK 25, NOK 25, € 3 |
↧
Resultat från Ungdomscykelvasan 2017
Snabbast i mål var Viktor Lindqvist från Kolmården, medan OK Hammarens Linn Palmberg var snabbaste tjej. Sofie Mohn från Norge lyckades försvara sin titel från i fjol.
Här följer topp 3 i de olika klasserna
Flickor
D11-12
1 Karlsson, Elin (SWE) D11-12 Borlänge CK – 01:09:43
2 Ernstsson, Ida (SWE) D11-12 Finspångs CA – 01:16:12
3 Tunesson, Sofia (SWE) D11-12 Kolmårdens MTB – 01:16:21
D13-14
1 Palmberg, Linn (SWE) D13-14 OK Hammaren – 01:03:53
2 Hylén, Tilda (SWE) D13-14 Falu CK – 01:05:37
3 Petersson, Moa (SWE) D13-14 Mjölby CK – 01:05:42
D15-16
1 Mohn, Sofie (NOR) D15-16 Glåmdal SK – 01:06:11
2 Wissting, Emilia (SWE) D15-16 Obbola IK MTB – 01:10:38
3 Brink, Elsa (SWE) D15-16 Hässleholms ck – 01:12:14
Pojkar
H11-12
1 Unger, Anton (SWE) H11-12 Falu CK – 01:05:39
2 Wissting, Gustav (SWE) H11-12 Obbola IK – TEAM Hi5 … – 01:06:39
3 Elofsson, Edvin (SWE) H11-12 Mjölby CK – 01:09:32
H13-14
1 Warrén, Joel (SWE) H13-14 MTB Täby – 00:59:49
2 Sæthern, Johannes (NOR) H13-14 – 01:01:14
3 Kalland, Bendik (NOR) H13-14 Matrand IL sykkel – 01:01:17
H15-16
1 Lindqvist, Viktor (SWE) H15-16 Kolmården Mtb – 00:59:32
2 Ernstsson, Joel (SWE) H15-16 Finspångs CA – 00:59:33
3 Friis, Melvin (SWE) H15-16 Team Swesports – 00:59:33
SE ALLA MÅLGÅNGAR
Samtliga resultat här
Bevaka valfri deltagare i Cykelvasan med app och sms
↧
Cykelvasan 2017: Se alla målgångar från fredagens cykellopp
Se målgångarna från målet i Mora i detta över tio timmar långa inslag:
Vasaloppets sommarvecka 2017
Fre 11 aug: Cykelvasan 30. 32 km. Start Oxberg 09.10
Fre 11 aug: Ungdomscykelvasan. 32 km. Start Oxberg 09.00
Fre 11 aug: Cykelvasan 45. 45 km. Start Oxberg 11.15
Fre 11 aug: Cykelvasan Öppet Spår. 94 km. Start Sälen 11.30
Fre 11 aug: Cykelvasasprinten. 1 km. Lindvallen. Start Sälen 15.00
Lör 12 aug: Cykelvasan 90. 94 km. Start Sälen damer 07.30, herrar 08.15 (FULLT 170427)
Lör 19 aug: Ultravasan 45. 45 km. Start Oxberg 09.00
Lör 19 aug: Ultravasan 90. 90 km. Start Sälen 05.00
Lör 19 aug: Vasastafetten. 4,5–15 km. Löparstafett för tiomannalag. Start Sälen 09.00
Lör 19 aug: Vasakvartetten. 19,1–24,2 km. Löparstafett för fyramannalag. Start Sälen 07.00
Vasaloppets vintervecka 2018
Fre 23 feb: Kortvasan. 30 km. Start Oxberg.
Lör 24 feb: Tjejvasan. 30 km. Start Oxberg.
Sön 25 feb: Ungdomsvasan.
Sön 25 feb: Öppet Spår söndag. 90 km. Start Sälen.
Mån 26 feb: Öppet Spår måndag. 90 km. Start Sälen.
Tis 27 feb: Halvvasan. 45 km. Start Oxberg.
Fre 2 mar: Stafettvasan. 9–24 km. Femmannalag. Start Sälen.
Fre 2 mar: Nattvasan. 90 km. Tvåmannalag. Start Sälen. (FULLT 170319)
Lör 3 mar: Blåbärsloppet. 9 km. Start Eldris.
Sön 4 mar: Vasaloppet. 90 km. Start Sälen. (FULLT 170319)
↧
Jennie Stenerhag och Jonas Ahlstrand vann Cykelvasan 2017
För andra året så hade damklassen egen starttid 45 minuter före herrarna och en kvartett bestående av Falu CK-cyklisterna Jennie Stenerhag och Hanna Bergman samt Hildegun Gjertrud Hovdenak, vinnare 2014, och Borghild Lövset, båda från Norge, tog tidigt kommandot i loppet.
Hovdenak hade oturen att kedjan hoppade av strax innan fem mil kvar. Hon fick se de övriga tre i tätklungan försvinna.
Halvvägs tog Jennie Stenerhag hem Bergspriset i Evertsberg med Hanna Bergman och Borghild Lövset i släptåg. Trion höll sedan ihop till avgörandet där de två Falu-cyklisterna fick ett litet övertag på norskan när man passerade Aukland-bron och sedan åkte förbi Zornmuseet och in på upploppet.
På upploppet var Stenerhag snabbast och segrade för tredje året i rad. Jennie vann även 2012. Hanna Bergman, som vann premiärloppet 2009, var sekunden bakom och Borghild Lövset var fyra sekunder efter på tredje plats. Lövset har varit både tvåa och trea tidigare i Cykelvasan.
– Jag brukar ha en bra spurt men jag var väldigt nervös på slutet och inte helt säker på att jag skulle fixa det. Det är en så stor tävling som betyder så mycket. Den största i Sverige. Det är ju bara den här tävlingen som visas på TV, sade Jennie Stenerhag.
Avslutningen på loppet kommenterade Jennie så här:
– När Hanna drog de två sista kilometerna så kände jag ”att kan jag bara sitta på hennes hjul och går från rondellen, så ska det fungera”.
Att för tredje året i rad ta hem Cykelvasan betyder mycket för 42-åriga Jennie som bor stora delar av året i Sydafrika.
– Det är stor glädje. Jag har knappt ord för det. Det känns helt otroligt att kunna vinna tre gånger på raken, sade Jennie om triumfen.
Tättrion jobbade tillsammans och övriga åkare blev till slut rejält distanserade.
– Vi har samarbetat väldigt bra och jag skulle säga att alla dragit lika mycket. Den kändes lite som att alla tre var nöjda att det skulle bli en pallplats.
Herrarna
I herrklassen passerades Mångsbodarna av en kvartett åkare; Niklas Gustavsson, Viktor Junell, Stefan Sunnerberg och Hannes Bergström Frisk, med drygt 40 sekunders ledning till klungan. Vid Risberg var det dock åter en mycket stor klunga med Niklas Gustavsson i front.
Bergspriset i Evertsberg togs av Emil Lindgren och här var en grupp på sju man loss med runt 40 sekunder. Fyra av dem teamkompisar med Lindgren från Team Serneke Allebike: Fjolårssegraren Lucas Eriksson, Johan Norén, Dennis Wahlqvist och Michael Olsson. Dessutom den norske mästare Fredrik Haraldseth och Matthias Wengelin, vinnaren av Cykelvasans premiär 2009.
I Oxberg var man fortfarande sju man i tätklungan med Emil Lindgren först. Med 19 kilometer kvar i Hökberg hade de sju i täten fortfarande en ledning på 52 sekunder. I Eldris med en knapp mil till målet i Mora närmade sig dock en sex man stark klunga med förre landsvägsproffset Jonas Ahlstrand, Team Ormsalva, främst. De var här 21 sekunder bakom.
– Vi var en bra grupp där bakom. Vi slog aldrig av på tempot. Det var perfekt att vi kom ikapp där. Det blev lite rävspel, sade Ahlstrand.
Några kilometer senare var de ikapp tätklungan och det bäddade för spurtkanonen Ahlstrand. Enligt Roberto Vacchi är Ahlstrand en av Europas bästa spurtare.
– Man kan inte sitta långt bak. Jag var tvåa in i näst sista kurvan och sen var det bara att gå för fullt. Jag kände att jag fick lucka ganska tidigt, berättade Ahlstrand och fortsatte:
– Jag vet vad jag kan göra. Även om jag är trött så har jag det där lilla sista.
Vad betyder det att vinna Cykelvasan?
– Det betyder jättemycket för mig men mest för teamet som stöttar oss. Vi har en bra mentalitet och är ett bra gäng, sade Jonas.
Team Serneke Allebike hade fem åkare i sjumannaklungan som var i täten så länge men kunde inte försvara Lucas Erikssons seger från i fjol. Nu blev man tvåa och trea genom Dennis Wahlqvist och Emil Lindgren.
– De körde fort där bakom. Alla vill ju komma ifatt och vinna, sade Emil i den svenska mästartröjan.
– Jag är besviken att vi inte vinner. Vi är starka i laget och att vi är tvåa och trea är bra men… vi vill vinna, avslutade Lindgren.
Anmälan till tioårsjubilerande Cykelvasan 2018 öppnar söndagen den 10 september 2017 kl 09.00 på vasaloppet.se
RESULTAT
Cykelvasan, tävlingsklass 94 km Sälen-Mora, damer, 2017-08-12
1 Jennie Stenerhag, (SWE) Falu CK, 03:05:26
2 Hanna Bergman, (SWE) Falu CK, 03:05:27
3 Borghild Løvset, (NOR) Orkla CK, 03:05:30
4 Hildegunn Gjertrud Hovdenak, (NOR) Sogn CK, 03:09:30
5 Åsa Erlandsson, (SWE) Varbergs MTB/Haibike, 03:09:42
6 Clara Lundmark, (SWE) Norbergs CK, 03:12:02
7 Sandra Salinger, (SWE) MIX Sports Club, 03:12:03
8 Nellie Larsson, (SWE) Team Lappierre Sweden, 03:12:09
9 Louise Rundqvist, (SWE) Värnamo CK, 03:12:10
10 Ida Jansson, (SWE) Falu CK, 03:12:27
Cykelvasan, tävlingsklass 94 km Sälen-Mora, herrar, 2017-08-12
1 Jonas Ahlstrand, (SWE) Team ORMSALVA, 02:41:26
2 Dennis Wahlqvist, (SWE) Serneke Allebike MTB, 02:41:27
3 Emil Lindgren, (SWE) Serneke Allebike MTB, 02:41:27
4 Lucas Eriksson, (SWE) Serneke Allebike CK, 02:41:28
5 Alexander Wetterhall, (SWE) Team Tre Berg – BIANCHI, 02:41:28
6 Matthias Wengelin, (SWE) Örebrocyklisterna, 02:41:28
7 Fredrik Stephansen, (NOR) Swix Hard Rocx Cycling… , 02:41:28
8 Michael Olsson, (SWE) Serneke Allebike MTB, 02:41:28
9 Johan Norén, (SWE) Serneke Allebike MTB, 02:41:28
10 Christian Amdahl, (NOR) Team Trek Sparebanke…, 02:41:28
Fotnot: Bergspriserna i Evertsberg vanns 2017 av Jennie Stenerhag, tid 1.41.10, och Emil Lindgren 1.29.12.
Se dagens alla målgångar live från målet i Mora
SVT
Sveriges Television sänder ett 45 minuters sammandrag från Cykelvasan 2017 i SVT1 och i SVT Play söndag 13 augusti kl 18.15–19.00.
Favoriten höll, läs nyhet på SVT Sport
SVT SPORT
Segrare i Cykelvasan 2009–2017, herrar
2009 Matthias Wengelin, Cykloteket RT, 2.43.27
2010 Magnus Darvell, Team Kalas/Pedalogerna, 2.39.00 (Rekordtid!)
2011 Jesper Dahlström, Motala AIF Cykelklubb, 2.47.32
2012 Jesper Dahlström, Team Cykelcity, 2.47.20
2013 Fredrik Ericsson, CK Cykelcity.se, 2.43.01
2014 Johan Landström, Motala AIF/SCOTT 2.45.59
2015 Alexander Wetterhall, Team Tre Berg – BIANCHI, 2.44.35
2016 Lucas Eriksson, Serneke Allebike CK, 2.40.04
2017 Jonas Ahlstrand, Team ORMSALVA, 2.41.26
Segrare i Cykelvasan 2009–2017, damer
2009 Hanna Bergman, Falu CK, 3.09.05
2010 Emmy Thelberg, Härnösands CK, 2.54.53
2011 Pia Sundstedt, Finland, 2.56.19
2012 Jennie Stenerhag, Falu CK, 3.02.06
2013 Alexandra Engen, GHOST Factory RT/Jönköpings CK, 2.55.37
2014 Hildegunn Gjertrud Hovdenak, Norge, 2.53.44 (Rekordtid!)
2015 Jennie Stenerhag, Falu CK, 2.57.22
2016 Jennie Stenerhag, Falu CK, 3.07.49
2017 Jennie Stenerhag, Falu CK, 3.05.26
Hela evenemangsprogrammet för Vasaloppets sommarvecka 2017
Arrangemang i Vasaloppsarenan
Vasaloppets sommarvecka 2017
Fre 11 aug: Cykelvasan 30. 32 km. Start Oxberg 09.10
Fre 11 aug: Ungdomscykelvasan. 32 km. Start Oxberg 09.00
Fre 11 aug: Cykelvasan 45. 45 km. Start Oxberg 11.15
Fre 11 aug: Cykelvasan Öppet Spår. 94 km. Start Sälen 11.30
Fre 11 aug: Cykelvasasprinten. 1 km. Lindvallen. Start Sälen 15.00
Lör 12 aug: Cykelvasan 90. 94 km. Start Sälen damer 07.30, herrar 08.15 (FULLT 170427)
Lör 19 aug: Ultravasan 45. 45 km. Start Oxberg 09.00
Lör 19 aug: Ultravasan 90. 90 km. Start Sälen 05.00
Lör 19 aug: Vasastafetten. 4,5–15 km. Löparstafett för tiomannalag. Start Sälen 09.00
Lör 19 aug: Vasakvartetten. 19,1–24,2 km. Löparstafett för fyramannalag. Start Sälen 07.00
Vasaloppets vintervecka 2018
Fre 23 feb: Kortvasan. 30 km. Start Oxberg.
Lör 24 feb: Tjejvasan. 30 km. Start Oxberg.
Sön 25 feb: Ungdomsvasan.
Sön 25 feb: Öppet Spår söndag. 90 km. Start Sälen.
Mån 26 feb: Öppet Spår måndag. 90 km. Start Sälen.
Tis 27 feb: Halvvasan. 45 km. Start Oxberg.
Fre 2 mar: Stafettvasan. 9–24 km. Femmannalag. Start Sälen.
Fre 2 mar: Nattvasan. 90 km. Tvåmannalag. Start Sälen. (FULLT 170319)
Lör 3 mar: Blåbärsloppet. 9 km. Start Eldris.
Sön 4 mar: Vasaloppet. 90 km. Start Sälen. (FULLT 170319)


↧
↧
Cykelvasan 2017: Se alla målgångar från lördagens cykellopp
Alla målgångar från Cykelvasan 90, lördag 12 augusti 2017:
Alla målgångar från Barnens Vasalopp cykel i Mora, lördag 12 augusti 2017:
… OCH HÄR FINNS ALLA MÅLGÅNGARNA FRÅN FREDAGSLOPPEN ATT SE
Arrangemang i Vasaloppsarenan
Vasaloppets sommarvecka 2017
Fre 11 aug: Cykelvasan 30. 32 km. Start Oxberg 09.10
Fre 11 aug: Ungdomscykelvasan. 32 km. Start Oxberg 09.00
Fre 11 aug: Cykelvasan 45. 45 km. Start Oxberg 11.15
Fre 11 aug: Cykelvasan Öppet Spår. 94 km. Start Sälen 11.30
Fre 11 aug: Cykelvasasprinten. 1 km. Lindvallen. Start Sälen 15.00
Lör 12 aug: Cykelvasan 90. 94 km. Start Sälen damer 07.30, herrar 08.15 (FULLT 170427)
Lör 19 aug: Ultravasan 45. 45 km. Start Oxberg 09.00
Lör 19 aug: Ultravasan 90. 90 km. Start Sälen 05.00
Lör 19 aug: Vasastafetten. 4,5–15 km. Löparstafett för tiomannalag. Start Sälen 09.00
Lör 19 aug: Vasakvartetten. 19,1–24,2 km. Löparstafett för fyramannalag. Start Sälen 07.00
Vasaloppets vintervecka 2018
Fre 23 feb: Kortvasan. 30 km. Start Oxberg.
Lör 24 feb: Tjejvasan. 30 km. Start Oxberg.
Sön 25 feb: Ungdomsvasan.
Sön 25 feb: Öppet Spår söndag. 90 km. Start Sälen.
Mån 26 feb: Öppet Spår måndag. 90 km. Start Sälen.
Tis 27 feb: Halvvasan. 45 km. Start Oxberg.
Fre 2 mar: Stafettvasan. 9–24 km. Femmannalag. Start Sälen.
Fre 2 mar: Nattvasan. 90 km. Tvåmannalag. Start Sälen. (FULLT 170319)
Lör 3 mar: Blåbärsloppet. 9 km. Start Eldris.
Sön 4 mar: Vasaloppet. 90 km. Start Sälen. (FULLT 170319)
Anmälan till tioårsjubilerande Cykelvasan 2018 öppnar söndagen den 10 september 2017 kl 09.00 på vasaloppet.se
↧
Vasaloppsskolan löpning – tips för dig som ska springa i fäders spår
Del 4. Vilka skor passar bäst för Ultravasan, Vasastafetten och Vasakvartetten? Vasaloppscoachen Håkon Breistrand ger två enkla råd: terrängsko fram till Evertsberg, asfaltsko efter.
Del 5. Vilken är den viktigaste utrustningen inför tuffa utmaningar som Ultravasan, Vasastafetten och Vasakvartetten? Två viktiga tips: packa lätt och ha inte för varma kläder.
Del 6. Hur planerar du loppet smartast? Vasaloppscoachen Håkon Breistrand tipsar om att gå ut långsamt, spara energi och fyll på energi under loppets gång.
↧
123 personer satsar på Vasaloppstrippeln 2017
För att klara av en Vasaloppstrippel krävs att du åker skidor, cyklar och springer 90 kilometer i fäders spår under ett och samma år. På skidor i Vasaloppet eller Öppet Spår, på cykel i Cykelvasan 90 eller Cykelvasan Öppet Spår, samt genom att gå, jogga eller springa Ultravasan 90.
År 2014, när Ultravasan 90 genomfördes för första gången, var första året det gick att genomföra en Vasaloppstrippel. Då stod 14 personer för bedriften. 2015 var den exklusiva skaran 18 personer och år 2016 lyckades 32 personer med utmaningen. Men intresset har vuxit och i år, 2017, är antalet mer än fyrdubbelt så stort med, hittills, 123 personer som har klarat av 9 mil på skidor och cykel och nu är anmälda till Ultravasan 90 lördag den 19 augusti.
Fakta deltagarna i Vasaloppstrippeln 2017
- 119 svenskar, varav en bosatt i Storbritannien, samt två norrman och två ålänningar är hittills anmälda för att genomföra Vasaloppstrippeln 2017
- Könsfördelingen är 25 damer och 98 herrar
- Hittills har ingen genomfört en Vasaloppstrippel alla tre år, men åtta deltagare har gjort det två gånger.
- Den yngsta deltagaren som satsar på en Vasaloppstrippel 2017 är 18 år och den äldsta 67 år
- Åke Larsson, Karlshamn, Blekinge
- Henrik Bengtsson Granqvist, Karlshamn, Blekinge
- Björn Kajs, Färnäs, Dalarna
- Jürgen Smolle, Sollerön, Dalarna
- Helene Tjäder, Sollerön, Dalarna
- Anna Lång, Mora, Dalarna
- Per Eriksson, Älvdalen, Dalarna
- Leif Andersson, Bjursås, Dalarna
- Tomas Stöt, Mora, Dalarna
- Daniel Larson, Falun, Dalarna
- Yngve Perjons, Djurmo, Dalarna
- Fredrik Jansson, Falun, Dalarna
- Michael Limell, Falun, Dalarna
- Anna Ståhlkloo, Sollerön, Dalarna
- Sofia Wigg, Venjan, Dalarna
- Åsa Bergqvist, Borlänge, Dalarna
- Björn Brodin, Falun, Dalarna
- Christoffer Lindberget, Älvdalen, Dalarna
- Stefan Alanentalo, Enviken, Dalarna
- Anders Forsen, Mora, Dalarna
- Sara Grönoset, Falun, Dalarna
- Jesper Fahlgren, Gävle, Gävleborg
- Niklas Isaksson, Sandviken, Gävleborg
- Pierre Hållen, Gävle, Gävleborg
- Per Sandelin, Halmstad, Halland
- Magnus Nilsson, Onsala, Halland
- Mikael Kulanko, Eldsberga, Halland
- Daniel Ivarsson, Vessigebro, Halland
- Jennifer Friman, Onsala, Halland
- Anders Frisk, Jönköping, Jönköping
- Claes Nord, Vaggeryd, Jönköping
- Daniel Josefsson, Bredaryd, Jönköping
- Andreas Råvik, Vaggeryd, Jönköping
- Jakob Riis, Gamleby, Kalmar
- Ola Sjö, Braås, Kronoberg
- Christian Arthursson, Växjö, Kronoberg
- Ann-Sofie Svensson, Ljungby, Kronoberg
- Oline Malmberg, Pajala, Norrbotten (yngsta deltagare, född 1998)
- Annalill Tovås Malmberg, Pajala, Norrbotten
- Anna Lindgren, Luleå, Norrbotten
- Johan Elfsberg, Löddeköpinge, Skåne
- Johan Olsson, Helsingborg, Skåne
- Fredrik Cervin, Vallåkra, Skåne
- Jacqueline Hedwall, Stockholm, Skåne
- Jonas Nielsen, Oxie, Skåne
- Karin Froste, Stockholm
- Nils Froste, Enskede, Stockholm
- Patrik Fjällborg, Ekerö, Stockholm
- Elisabeth Noren, Enebyberg, Stockholm
- Mattias Strömberg, Stockholm
- Petra Larsson, Vällingby, Stockholm
- Niklas Lindell, Skå, Stockholm
- Stefan Walter, Åkersberga, Stockholm
- Joakim Tillman, Gustavsberg, Stockholm
- Robert Persson, Stockholm, Stockholm
- Anders Näslund, Södertälje, Stockholm
- Peter Wikberg, Vallentuna, Stockholm
- Henrik Lundgren, Järfälla, Stockholm
- Marie Augustsson, Hässelby, Stockholm
- Niklas Emegård, Gustavsberg, Stockholm
- Peter Jakobsson, Stockholm, Stockholm
- Andreas Bohlin, Täby, Stockholm
- Leif Björklund, Vallentuna, Stockholm
- Elin Sällström, Sundbyberg, Stockholm
- Joakim Sköldfelt, Järfälla, Stockholm
- Martin Åhman, Huddinge, Stockholm
- Nina Rolfsdotter, Vendelsö, Stockholm
- Robert Axberg, Stockholm
- Sami Ångerud, Kvicksund, Södermanland
- Michael Lagerman, Stallarholmen, Södermanland
- Oskar Ernving, Nyköping, Södermanlan
- Patrik Söderqvist, Mellösa, Södermanland
- Mathias Eriksson, Uppsala, Uppsala
- Daniel Karlsson, Vattholma, Uppsala
- Sofia Attelind, Uppsala
- Yann Hellman, Uppsala
- Kristoffer Björklund, Kil, Värmland
- Lars Olsson, Karlstad, Värmland
- Maria Eriksson, Karlstad, Värmland
- Daniel Frykestam, Sunne, Värmland
- Michelle Johansson, Karlstad, Värmland
- Erik Johansson, Umeå, Västerbotten
- Helena Törnelius, Skellefteå, Västerbotten
- Marcus Haeggström, Timrå, Västernorrland
- Fredrik Flink, Sverige, Surahammar, Västmanland
- Maria Strömberg Bylund, Fagersta, Västmanland
- Anders Hermansson, Uddevalla, Västra Götaland
- Erik Vånder, Partille, Västra Götaland
- Mattias Tichy, Mölndal, Västra Götaland
- Hans Westgren, Västra Frölunda, Västra Götaland
- Peter Johansson, Brålanda, Västra Götaland
- Oskar Wiberg, Mölnlycke, Västra Götaland
- Mats Persson, Sävedalen, Västra Götaland
- Håkan Vilhelmsson, Kullavik, Västra Götaland
- Mikael Fransson, Grästorp, Västra Götaland
- Jonas Niklasson, Kungälv, Västra Götaland
- Per Nielsen, Lerum, Västra Götaland
- Jonas Hallberg, Landvetter, Västra Götaland
- Henrik Lysemark, Västra Frölunda, Västra Götaland
- Jonas Erlandsson, Södertälje, Västra Götaland
- Per Pilebo, Kungälv, Västra Götaland
- Peter Mattsson, Trollhättan, Västra Götaland
- Marthin Krantz, Bohus, Västra Götaland
- Thor Gardarsson, Göteborg, Västra Götaland
- Sandra Karlsson, Lysekil, Västra Götaland
- Emil Carlson, Kållered, Västra Götaland
- Henrik Fransson, Vedum, Västra Götaland
- Erik Nilsson, Garphyttan, Örebro
- Elin Engström, Lindesberg, Örebro
- Ulf Lekeborn, Lindesberg, Örebro
- Mika Nousiainen, Vintrosa, Örebro
- Anders Johansson, Odensbacken, Örebro
- Thomas Skagerlund, Örebro, Örebro
- Christer Broström, Skärblacka, Östergötland
- Fredrik Ljung, Åby, Östergötland
- Anneli Borg, Skärblacka, Östergötland
- Mattias Strid, Vikingstad, Östergötland
- John-William, Momark, Linköping, Östergötland
- Jarle Busterud, Hernes, Norge (äldst, född 1950)
- Sture Danielsson, Mariehamn, Åland
- Svein Olav Nygård, Årnes, Norge
- Mattias Eng, Dorking, Storbritannien
- Robert Nyholm, Jomala, Åland
↧
Inför Ultravasan, Vasastafetten och Vasakvartetten 2017
Dessa fyra lopp med totalt tio klasser (varav åtta tävlingsklasser) genomförs på lördag 19 augusti:
Ultravasans två lopp:
– Ultravasan 90. 90 km. Start i Sälen kl 05.00.
Ultravasan 90 km startar, liksom det traditionella Vasaloppet, i Sälen och följer banan österut mot Mora. Två klasser: Dam och Herr.
– Ultravasan 45. 45 km. Start i Oxberg kl 09.00.
Loppet över 45 km startar i Oxberg och följer i stort sett vinterns sträckning för Halvvasan längs Oxbergssjön bort till Vasslan, innan den ansluter till Ultravasan 90-banan. Två klasser: Dam och Herr.
De två stafettloppen:
– Vasakvartetten. Årets nyhet! Löparstafett för fyramannalag. Start i Sälen kl 07.00.
90 km från Sälen till Mora fördelade på fyra delsträckor som är 23,5, 23,2, 24,2 och 19,1 km. (Vasakvartetten har tre klasser: Dam, Herr och Motion. I dam- och herrklasserna tävlar man om prispengar. Herr = Tillåtet med damer. Dam = Endast damer. Motion = Fritt antal damer respektive herrar. I motionsklassen är det tillåtet att springa fler sträckor per person.)
– Vasastafetten. Löparstafett för tiomannalag. Start i Sälen kl 09.00.
90 km från Sälen till Mora fördelade på tio delsträckor som är 4,5–15 km. (Vasastafetten har tre klasser: Dam, Herr och Motion. I dam- och herrklasserna tävlar man om prispengar. Herr = Tillåtet med damer. Dam = Endast damer. Motion = Fritt antal damer respektive herrar. I motionsklassen är det tillåtet att springa fler sträckor per person, vilket är en nyhet i Vasastafetten.)
Ultra är namnet på lopp som är längre än maratondistansen 42 195 meter och ”trail” eller ”terräng” innebär att huvuddelen av loppet är utanför asfalt. Ultravasan 90, Vasakvartetten och Vasastafetten genomförs på följande underlag: 60 km skogsväg/Vasaloppsspåret, 6 km grus, 18 km stig och 6 km asfalt. Banans stigning är 867 meter.
Mer information om sträckor och underlag
Förutom ovanstående lopp genomförs fredag 18 augusti kl 18.00 dessutom ”Barnens Vasalopp löpning” för de allra yngsta upp till cirka 10 år. I Sälen är sträckorna 500, 1000 eller 1500 meter och i Mora cirka 700 meter.
Banförändringar
I år presenteras en ny dragning av spåret som är tänkt att höja upplevelsen för löparna. Det är en etapp på cirka tre kilometer mellan Krångåsen och Eldris som tidigare gått längs en tio meter bred skogsväg. Nu går spåret i stället på en smalare skogsbilväg som består av mycket sand. Faktum är att det är en ny dragning med historiska vingslag, för här gick nämligen det ursprungliga Vasaloppet redan 1922. Därefter ändrades sträckningen men flyttades sedan tillbaka igen från 1935 till 1988. Årets nya sträckning påverkar dock inte totalsträckans längd eller höjdskillnad.
Här berättar Jonas Buud om den nya sträckningen 2017:
Anmälningsläget var så här i måndags, 2017-08-14
Ultravasan 90: 961 (varav 753 herrar och 208 damer) från 23 nationer i åldrarna 18–75 år.
Ultravasan 45: 664 (varav 358 herrar och 306 damer) från 17 nationer i åldrarna 18–69 år.
Vasastafetten: 4200 löpare i 420 lag (varav 61 herrlag, 35 damlag och 324 motionslag).
Vasakvartetten: 656 löpare i 164 lag (varav 65 herrlag, 28 damlag, 71 motionslag)
OBS! Lagen (lagledaren) i Vasastafetten och Vasakvartetten ska fylla i sin laguppställning på ”Mina sidor” via vasaloppet.se och det går att göra ändringar fram till loppets start.
De största länen i Ultravasan 90 2017
Stockholms län 168 anmälda deltagare, Västra Götalands län 167, Dalarnas län 82, Skånes län 66, Värmlands län 34, Hallands län 32, Gävleborgs län 27, Uppsala län 27, Östergötlands län 23, Södermanlands län 22, Västmanlands län 22.
Ultravasan 90, damprofiler att ha koll på
De två senaste årens segrare i Ultravasan 90, Jasmin Nunige från Schweiz, skadade foten under ultraloppet Swiss Alpine i juli och har tvingats lämna återbud. Men flera andra starka namn förgyller damklassen:
Sarah Bard, USA
Sarah blev tvåa när hon sprang Ultravasan för första gången ifjol. Hon var fyra på VM 100 km 2015 och fyra på Comrades Marathon 2016. I år blev hon sexa i Comrades.
Ida Nilsson, Sverige
Den före detta flerfaldiga svenska mästarinnan på 3000 meter hinder och 5000 meter blev tvåa i Ultravasan 2015 som nybliven ultralöpare. 2016 slog hon igenom internationellt genom att vinna Transvulcania Ultramarathon på Kanarieöarna (73 km). Skulle ha sprungit Ultravasan 45 2016 men blev då förkyld. I maj 2017 försvarade hon sin titel i Transvulcania och i juli vann hon Swiss Alpine. Hon vann även KIA Fjällmarathon i början av augusti, så formen är uppenbarligen mycket god. Har vunnit allt utom Chamonix Marathon i år och är stor favorit till segern. Tävlade i vintras i VM i skidalpinsim!
Jo Meek, Storbritannien
”The Running Squirrel” kom femma i Comrades 2014 och fyra på VM 100 km 2014 och skulle ha sprungit Ultravasan 2015, men en skada spolierade nästan hela det året. Kom tillbaka 2016 med bland annat en andraplats i CCC Courmayeur–Champex–Chamonix (101 km) efter svenska Mimmi Kotka. Blev 17:e på ultra-trail-VM i Toscana i somras – och nu blir det alltså premiär för Jo Meek i Ultravasan, ett lopp som kan komma att passa henne perfekt.
Traci Falbo, USA
Traci har specialiserat sig på lopp längre än 100 km och har nått stora framgångar, bland annat inomhusvärldsrekord i 48-timmarslöpning. Hon ingick i USA:s bronslag vid VM 100 km 2016 i Spanien. Sprang i juli VM i 24-timmarslöpning i Belfast för USA. Loppet hade problem med tidtagning och Falbo hade också stora problem under loppet. Team USA blev först etta men har sedan flyttats ned till andra plats på grund av tidtagningsstrulet.
Frida Södermark, Sverige
Sexa i Ultravasan 2014. En rad meriter från SM, EM, VM och Comrades de senaste åren. Kanske inte vinner, men kan utmana i toppen.
Heta herrar i Ultravasan 90
Fjolårssegraren Jarle Risa, Norge, kommer inte till start på grund av bristande förberedelsemöjligheter. Däremot är Jonas Buud, som vann Ultravasan 2014 och 2015, tillbaka efter fjolårets skadeproblem. Jonas hoppas förstås att få vinna sin tredje titel. Men utmanarna från världseliten är många även i år.
Fritjof Fagerlund, Sverige
Förra årets tvåa i Ultravasan. Blev 14:e i Comrades 2016 och 10:e (näst bäste europé) 2017 och har placeringarna 10, 6 och 14 på VM 100 km de tre senaste åren.
Patrick Reagan, USA
Pat följde upp sin tredjeplats i Ultravasan 2016 med att också komma trea i VM på 100 km. Blev tolva i årets Comrades.
Jonas Buud, Sverige
Segrare i Ultravasan de två första åren, men fick bryta loppet 2016 på grund av skada. Garanterat revanschsugen 2017! Jonas, som var tvåa i Comrades 2013 och vann VM på 100 km 2015, valde i år bort Comrades efter att ha fått en plats till det mest anrika trailloppet, Western States (161 km) mellan Squaw Valley och Auburn i Kalifornien. Det var mycket tuffa förhållanden i år och Jonas blev 12:a. Vann Tällberg halvmarathon för två veckor sedan före Roman Ryapolov, så formen tycks vara på väg.
Giorgio Calcaterra, Italien
Trefaldig världsmästare på 100 km – 2008, 2011 och 2012 – och dessutom trea både 2009 och 2015. Giorgio vann förra året det världsomspännande Wings for Life World Run som avgörs på en mängd platser samtidigt. Han slog då också nytt världsrekord i tävlingen. I år blev han fyra i samma lopp. Har även vunnit 100 km del Passatore i Florens i år.
Ranno Erala, Estland
Åtta i Ultravasan 2015 och sexa 2016. 17:e i VM på 100 km 2016.
Elov Olsson, Sverige
Åtta i Ultravasan både 2014 och 2016. Elva och bäste svensk på VM 2016. Det internationella genombrottet bekräftades i februari i år då Elov kom tvåa i Black Canyon Trail 100 km Run i Arizona. Sprang precis som Jonas Buud Western States i somras. Elov blev 13:e. Ingen av dem var riktig nöjd med resultatet där.
Eric Senseman, USA
Trea på Black Canyon Trail 100 km Run 2017.
Henri Ansio, Finland
16:e på VM 100 km 2016. I juni blev han dessutom fyra på ultra-trail-VM (50 km) som avgjordes i Toscana. Han behärskar terräng till 100 %.
Bartosz Olsziewski, Polen
Blev i år global tvåa på Wings for Life – World run, 88 km, mycket imponerande och visar vilken kapacitet som finns där. Hur går det när det blir terräng?
Ultravasan 45
I startlistan 2017 för Ultravasan 45 återfinner vi sju av de tio bästa herrarna 2016 och fyra av de sex bästa damerna 2016. Här är några heta namn inför lördagen:
Heta herrar:
Roman Ryapolov, Ryssland
Har vunnit Ultravasan 45 två gånger, både 2014 och 2016. Dessutom tvåa 2015. Som utpräglad orienterare och med en gryende form så är Roman en av favoriterna även i år.
Erik Anfält, Sverige
Tvåan från förra året som visat stark form även i år. 16:e i Stockholm Marathon i år (2.29) samt fyra i KIA Fjällmarathon 2017.
Joacim Lantz, Sverige
Förra årets fyra, med en seger i årets Åda Wild Boar Race (50K) är klart aspirant till en topplacering.
Johan Lantz, Sverige
Efter en lång rehabperiod visade Johan med en andraplats i KIA Fjällmarathon att han nu är tillbaka på allvar. En mycket intressant och spännande utmanare till pallplatserna.
Fredrik Eriksson, Sverige
Med en 21:a plats i årets Stockholm Marathon (2.34) så kommer Fredrik utmana de mer utpräglade traillöparna.
Heta damer:
Lisa Ring, Sverige
Fjolårets damsegrarinna Lisa Ring sprang maratonsträckan på VM i friidrott i London förra helgen och är anmäld till Ultravasan 45. Återstår att se om hon springer. Hon kommer i alla fall att åka till Mora, om det sedan blir start eller inte visar sig. Lisas motivation inför loppet talar för att hon går för seger.
Johanna Nilsson, Sverige
Förra årets 2:a har under våren och sommaren påvisat en stabilitet i träning och tävling som gör henne till en tydlig aspirant till pallplatserna.
Sophia Sundberg, Sverige
Med sin 4:e start i Ultravasan (45 och 90) så kommer Sophia, med bra förberedelser och sin rutin, åter igen vara en intressant löpare att följa.
Fanni Gyurkó, Ungern
För oss som arrangör en okänd löpare, men med mycket goda meriter som gör henne till en intressant aspirant till topplaceringarna. Värd att hålla ett extra öga på.
Kajsa Berg, Sverige
En utpräglad ultralöpare med rutin från bland annat Comrades, Lidingö Ultra och Stockholm Ultra, som vi välkomnar till Ultravasan. Kajsa kommer att definitivt blanda sig i toppstriden.
Nummerlappar för de tio klasserna
Ultravasan 90 – Orange nummerlapp, W = Women, M = Men, Asics (loppets värd) + banprofilen.
Nummerserier: Herrar nr 1001–2299. Damer nr 3001–3299.
Ultravasan 45 – Blå nummerlapp, M = Men, W = Women, Asics (loppets värd) + banprofilen.
Nummerserier: Herrar nr 4001–4999. Damer nr 5001–5499.
Vasastafetten Asics
– Gul färg D = Damer. Nummerserie: 1–99.
– Grön färg H = Herrar. Nummerserie: 100–199.
– Blå färg M = Motionsklass. Nummerserie: 200–599.
Vasakvartetten Asics
– Röd färg D = Damer. Nummerserie: 600–659.
– Lila färg H = Herrar. Nummerserie: 660–799.
– Orange färg M = Motionsklass. Nummerserie: 800–999.
TV, livestreaming och radio
Nu kan du följa alla loppen live när Vasalopps-TV sänder via Vasaloppets Facebook-kanal, lördag 19 augusti kl. 08.00– ca 15.00. Få rapporter direkt från spåret, kontrollerna och målet och se eliten göra upp i tätstriden. Alla målgångar kan även ses live på www.vasaloppet.se
Vasaloppsradion direktsänder lördag 19 augusti från kl 04.45–12.00 Från 12.00 sänder man Vasaloppsstudion. Lyssna i Mora/Siljansområdet på 94,1 MHz, Oxberg/Älvdalen på 89,1 MHz och Sälen på 107,5 MHz. Samt webbradio på vasaloppsradion.se och i mobilen. Man hittar även Vasaloppsradion i gratisappen Vasaloppet Sommar 2017.
Beräknad målgång
För den som vill se första löpare i mål är det bra att vara på plats senast kl 10.40 på lördagsförmiddagen. Målet stänger kl 20.00.
FAKTA/Tidigare segrare i Ultravasan
Ultravasan 90, herrar
2014 Jonas Buud, IFK Mora FK (SWE), 6.02.03
2015 Jonas Buud, IFK Mora FK (SWE), 5.45.08 (Rekordtid)
2016 Jarle Risa, Undheim IL (NOR) 6.11.49
Ultravasan 90, damer
2014 Holly Rush, Team Bath AC (GBR), 7.09.04
2015 Jasmin Nunige, Schweiz (SUI), 7.02.35
2016 Jasmin Nunige, Track Club Davos (SUI) 6.54.32 (Rekordtid)
Ultravasan 45, herrar
2014 Roman Ryapolov, IFK Mora FK (RUS), 2.49.47
2015 Fritjof Fagerlund, Rånäs 4H (SWE), 2.45.30
2016 Roman Ryapolov, IFK Mora OK (RUS) 2.41.47 (Rekordtid)
Ultravasan 45, damer
2014 Gloria Vinstedt, Sverige (SWE), 3.28.13
2015 Caroline Dubois, Frankrike (FRA), 3.13.22
2016 Lisa Ring, IK Nocout.se (SWE), 3.04.18 (Rekordtid)
Deltagarstatistik för Ultravasan de tre första åren
Ultravasan 90
2014: 914 anmälda, 761 startande, 709 i mål
2015: 1240 anmälda, 893 startande, 821 i mål
2016: 988 anmälda, 805 startande, 745 i mål
Ultravasan 45
2014: 584 anmälda, 434 startande, 428 i mål
2015: 527 anmälda, 403 startande, 391 i mål
2016: 745 anmälda, 584 startande, 566 i mål
Vasastafetten
Vasastafetten har arrangerats sedan 1991, varav i Vasaloppets regi sedan 2008. Den stora nyheten till 2017 är att det nu bara är två tävlingsklasser, damer och herrar. Den tidigare mixedklassen har förvandlats till en ren motionsklass.
Idrottsarrangören Mats Andreassons lag har vunnit Vasastafettens herrklass varje år sedan 2011. Även i år är man favorit eftersom en rad kända löpare ingår i laget. Här är några av namnen:
David Nilsson – som sprang maraton under friidrotts-VM i London. Han blev där 52:a på tiden 2.22.53. David har gjort 1.03.34 på halvmaraton i år och är Sverigeetta på det. Han har även gjort 29.12 på 10.000 meter i år, Sverigetvåa på det, och han vann Finnkampen på 10.000 meter 2016.
Yannick Michiels – Belgiens bästa löpare har gjort 13.45 på 5000 meter i år. Han är även en världsstjärna i orientering och vann i juli silvermedalj på orienteringens sprintdistans i World Games i Polen.
Olle Walleräng – har gjort 13.34 på 5000 meter och har bland annat vunnit Finnkampen på 5000 meter fyra gånger, SM-tvåa i år 10 km landsväg.
Andreas Åhwall – har i år gjort 30.05 på 10.000 meter , har tidigare gjort 1.05.26 på halvmaraton och vann terräng-SM 2013, SM-sexa i år på 10 km landsväg.
Lars Södergård – har gjort 65 minuter på halvmaraton och 14.18 på 5000 meter.
Emil Danielsson – har gjort 14.16 på 5000 meter i år. Emil är Dalarnas stora löpartalang och son till forne landslagslöparen Jonny Danielsson från Dala-Järna (som ju fortfarande innehar det svenska rekordet på 10.000 meter, 27.55.74 från 1989.)
Världsmästare i spåret
IFK Mora-ledaren Björn Wrames presenterar tre kanonlag till Vasastafetten, med några av världens bästa orienterare och en vice finansminister för Litauen. Lagen heter ” Sir B & Trimtex 40 år”.
Damlaget – Sir B & Trimtex 40 år
Det är ett ganska jämnt lag, men en löpare sticker såklart ut och det är världens bästa orienterare just nu Tove Alexandersson som tar hand om sträcka 3.
Herrlaget – Sir B & Trimtex 40 år
– Martin ”Marren” Johansson, som tog flera VM medaljer i orientering innan han sadlade om till skidåkning där han varit med i landslaget tills i år, när han lade av och satsade på sin civila karriär.
– Emil Svensk, landslagsorienterare med bland annat en pallpalts på världscupen i Finland i år på meritlistan.
– Darius Sadeckas från Vilnius i Litauen. Darius är i grunden orienterare, som har tränat och tävlat i Sverige i många år. Darius sadlade sedan om och satsade på halvmaraton och maraton. Numer satsar han mer på sin civila karriär där han är vice finansminister i Litauen.
Vasakvartettens premiär
2016 gjorde tidningen Runners World ett testlopp av Vasakvartetten. De två herrar och två damer som då sprang den 90 km långa sträckan, uppdelad på fyra delsträckor, noterade tiden 7.25.57, vilket väl får ses som inofficiellt rekord för Vasakvartetten. Till årets premiärlopp har hittills 164 lag från 19 av 21 län i Sverige anmält sig. Vilka blir de historiska premiärsegrarna? Och hur går det för motionslagen?
Vasaloppstrippeln växer
Vasaloppstrippeln, som det nya officiella namnet lyder, är en utmaning som genomförs under ett kalenderår. År 2014 var första gången som man kunde göra Vasaloppstrippeln, som består av Vasaloppet/Öppet Spår (skidåkning), Cykelvasan 90/Cykelvasan Öppet Spår (cykling) samt Ultravasan 90 (löpning). I år 2017 är det 123 personer, varav 25 kvinnor, som har genomfört skidåkningen och cyklingen och som dessutom nu är anmälda till Ultravasan 90.
Här presenteras alla DESSA deltagare, län för län
Kranskulla och kransmas 2017
Årets kranskulla Lydia Sundin har ledigt under löparhelgen och därför gör 2016 års kranskulla Hanna Eriksson comeback. Linus Rapp är kransmas.
Efter loppen, vid Vasaloppsmålet i Mora lördag 19 augusti
Kl 14.30: Prisceremoni för Ultravasan 45
Kl 16.30: Prisceremonier för Vasastafetten och Vasakvartetten
Kl 17.00–20.00: After Run, Livemusik på scenen
Cirka kl 20.15: Prisceremoni för Ultravasan 90
Bakgrund – The story of Ultravasan
Ett lyckat sammanträffande ledde till att Ultravasan såg dagens ljus. Nämligen det faktum att här i Mora finns en av världens främsta idrottsarrangörer, Vasaloppet, samtidigt som en av världens då främsta ultralöpare, Jonas Buud, bodde i Mora! Han tog med sig sina erfarenheter från världens olika ultralopp och var ivrig att världens ultralöpare skulle få möjlighet att springa ett lopp i den klassiska terrängen mellan Sälen och Mora. ”Om man kan åka skidor och cykla mellan Sälen och Mora, då kan man väl springa också”, resonerade entusiasterna.
Det var inte svårt att hitta intresserade testlöpare, för det var många som ville springa ett ultralopp på klassisk mark: I samband med Vasastafetten 2010 genomförde därför ett tjugotal erfarna ultralöpare, inbjudna från hela Norden, ett testlopp för att se hur det hela skulle fungera. Ja, några hade faktiskt sprungit hela sträckan redan tidigare också. Namnet på loppet blev ”SM90”, där SM stod för Sälen-Mora och 90 för antalet kilometer som löparna skulle springa – men inofficiellt fanns redan ”Ultravasan” med som ett tänkbart namn i samband med detta testlopp.
Och efter några års funderande, var det så 2014 dags för Vasaloppet att utmana världens löpare! Då gick startskottet för den första riktiga Ultravasan mellan Sälen och Mora. Trenden med individuella extremlopp är mycket stark i många delar av världen och målet med Ultravasan är att vara det största ultra trail-loppet i Skandinavien och locka en stark internationell elit.
Anmälan till Vasaloppets sommarvecka 2018
Öppnar söndagen den 10 september 2017 kl 09.00 på vasaloppet.se
Arrangemang i Vasaloppsarenan
Vasaloppets sommarvecka 2017
Fre 11 aug: Cykelvasan 30. 32 km. Start Oxberg 09.10
Fre 11 aug: Ungdomscykelvasan. 32 km. Start Oxberg 09.00
Fre 11 aug: Cykelvasan 45. 45 km. Start Oxberg 11.15
Fre 11 aug: Cykelvasan Öppet Spår. 94 km. Start Sälen 11.30
Fre 11 aug: Cykelvasasprinten. 1 km. Lindvallen. Start Sälen 15.00
Lör 12 aug: Cykelvasan 90. 94 km. Start Sälen damer 07.30, herrar 08.15 (FULLT 170427)
Lör 19 aug: Ultravasan 45. 45 km. Start Oxberg 09.00
Lör 19 aug: Ultravasan 90. 90 km. Start Sälen 05.00
Lör 19 aug: Vasastafetten. 4,5–15 km. Löparstafett för tiomannalag. Start Sälen 09.00
Lör 19 aug: Vasakvartetten. 19,1–24,2 km. Löparstafett för fyramannalag. Start Sälen 07.00
Vasaloppets vintervecka 2018
Fre 23 feb: Kortvasan. 30 km. Start Oxberg.
Lör 24 feb: Tjejvasan. 30 km. Start Oxberg.
Sön 25 feb: Ungdomsvasan.
Sön 25 feb: Öppet Spår söndag. 90 km. Start Sälen.
Mån 26 feb: Öppet Spår måndag. 90 km. Start Sälen.
Tis 27 feb: Halvvasan. 45 km. Start Oxberg.
Fre 2 mar: Stafettvasan. 9–24 km. Femmannalag. Start Sälen.
Fre 2 mar: Nattvasan. 90 km. Tvåmannalag. Start Sälen. (FULLT 170319)
Lör 3 mar: Blåbärsloppet. 9 km. Start Eldris.
Sön 4 mar: Vasaloppet. 90 km. Start Sälen. (FULLT 170319)
↧
↧
Elov Olsson och Ida Nilsson vann Ultravasan 90 2017
Avgörandet i herrklassen kom vid dryga elva kilometer kvar till mål. Elov Olsson svepte då förbi amerikanen Patrick Reagan och släppte sedan aldrig greppet om ledningen. Segermarginalen blev en minut och tolv sekunder. Vad avgjorde idag Elov?
– Det var ett kontrollerat och hårt lopp av mig, berättar den genomblöte men lycklige Ockelbolöparen.
Elov var inte på något sätt säker på segern sedan han passerat Reagan. Han vände sig om flera gånger under slutmilen.
– Jag såg honom inte och visste inte riktigt hur långt efter han var och det gjorde ont i hela benen, säger Elov.
Vad betyder en sådan här seger för dig?
– Väldigt mycket! Det är det största hittills.
Reagan var trea i fjol och såg nu ut att gå mot seger när Olsson överraskade honom med en mycket stark avslutning.
– Elov utmanande mig verkligen att fortsätta springa fort på slutet. Det var lite surt att tappa segern men jag är glad för Elov. Jag är också glad för att bli en placering bättre än i fjol och på en mycket bättre tid, sammanfattar Reagan.
– Jag fick en lite svacka när Elov passerat mig men sen kom jag igång igen och avslutade bra, fortsatte amerikanen.
Ida Nilsson var omutlig på andra halvan av loppet och vann till slut med över 20 minuters marginal till Johanna Bygdell, Härnösand. Trots rejält blöta förhållanden sprang internationellt välmeriterade ultratrail-löparen Ida på nytt banrekord.
– Det var jättekul att springa ihop ett tag. Jag hade koll på att hon sprungit mycket starkt på ett traillopp vid Höga kusten. Vi pratade lite där en stund, berättar Ida.
– Jag sprang inte så bra när det var lite mer tekniskt. Jag hade problem med ett ben och fick inte till det där lätta steget. Så det var jättebra att få sällskap. Då fick jag tillbaka lite gnista, fortsatte Ida.
– Sen gick det bättre att springa så fort jag kom ut på lite mer lättsprunget underlag.
Med två mil kvar började Ida fundera på banrekordet.
– Då såg jag att det skulle vara möjligt att klara det.
Med imponerande tempo på slutmilen slog alltså Nilsson schweiziskan Jasmin Nuniges banrekord med dryga tre minuter. Hur värderar du den här segern jämfört med dina andra triumfer ute i världen?
– Jag sprang bra när jag vann Transvulcania Ultramarathon i våras. Men det här smäller högt, säger Ida.
En sammanfattning av utvecklingen av loppet
Att det skulle bli en ny segrare i herrklassen av Ultravasan 90 stod klart redan på förhand, då de tidigare segrarna Jarle Risa och Jonas Buud inte kom till start. Buud fick kasta in handduken så sent som i torsdags på grund av hälseneproblem.
Det var hög fart från start i både herr- och damklassen. Vid Mångsbodarna passerade Andreas McConville i ensam ledning 16 sekunder före Elov Olsson. McConville var här cirka halvminuten snabbare än när Jonas Buud slog banrekordet 2015.
I damklassen i Mångsbodarna hade Ida Nilsson ledningen med 19 sekunder före Johanna Bygdell. Strax därefter kom Bygdell ikapp Nilsson och i Risberg var duon tillsamman men sedan svarade Sveriges stora trail-stjärna. Halvvägs i Evertsberg hade Ida skapat en ledning på precis två minuter till Bygdell.
I herrklassen hade överraskningen McConville en ledning på nära en och en halv minut till Patrick Reagan vid Risberg. I Evertsberg hade ledningen krympt. McConville hade bara 24 sekunders ledning när han lämnade kontrollen.
Efter Evertsberg tog Reagan över taktpinnen och skapade en ledning på drygt två minuter till en trio löpare i Oxberg: Elov Olsson, Bartosz Olszewski och Henri Ansio. McConville hade här kroknat rejält och var tolv minuter efter.
Ida Nilsson hade med 28 kilometer kvar i Oxberg byggt upp en ledning på fem och en halv minut till Johanna Bygdell. Trea var här Jo Meek från Storbritannien, knappt fem minuter efter Bygdell.
I Hökberg med 19 kilometer kvar hade Elov Olsson plockat in några sekunder på Patrick Reagan och passerade en minut och 43 sekunder efter amerikanen. Skuggade, 16 sekunder bakom Elov, gjorde Henri Ansio.
Elov fortsatte att plocka på Reagan. Vid cirka 11,5 kilometer kvar passerade han amerikanen i ett huj. I Eldris med 9 kilometer kvar var Elovs ledning 33 sekunder. Ensio var här 1.38 efter.
Ida Nilsson fortsatte att dryga ut ledningen till Bygdell och i Hökberg var den nästan tio minuter. När Ida nådde Eldris hade den växt till en kvart.
(Hade Ida Nilsson, bilden nedan, sprungit i herrklassen hade hon placerat sig på åttonde plats i mål.) För resultat, se längre ned.
Ultravasan 45
Ultravasan 45 såg nya segrare i både herr- och damklassen: Erik Anfält, Örebro AIK, och Joasia Zakrzewski, Storbritannien.
Anfält satte nytt banrekord med tiden 2.40.28. Över minuten bättre än IFK Moras Roman Ryapolovs rekord från i fjol. Starkt med tanke på det blöta underlaget.
– Jag har haft det här loppet i bakhuvudet ett år nu. Jag var ju tvåa för året. Allt fokus har varit mot loppet idag. När benen fanns där idag tryckte jag på från start och det kändes bra. Jag trodde de andra skulle hänga med men det gjorde de inte.
– Jag hade bara en minut vid 25 kilometer så jag kände mig jagad hela tiden.
Hur värderar du den här segern?
– Känslan är det är mitt livs lopp. Inte konkurrensmässigt men jag var stark idag, konstaterade Erik Anfält.
I damklassen blev det en kamp om segern mellan fjolårssegraren Lisa Ring, IK Nocout och brittiskan Joasia Zakrzewski. Men Zakrzewski var starkast på slutet och vann med 57 sekunders marginal.
– Jag låg kanske som tionde efter en kilometer. Sen sprang jag i mitt eget tempo och njöt av de fina omgivningarna. När det var två kilometer kvar kom jag ifatt Ring, berättar Joasia.
RESULTAT
Ultravasan 90 Men
1 Olsson, Elov (SWE) M21 Ockelbo SK – 06:07:37
2 Reagan, Patrick (USA) M21 Hoka One One – 06:08:48
3 Ansio, Henri (FIN) M21 Salomon-Suunto Racing T… – 06:11:00
4 Olszewski, Bartosz (POL) M21 – 06:22:45
5 Fagerlund, Fritjof (SWE) M40 LK Roslagen – 06:29:25
6 Erala, Ranno (EST) M40 Tele2 – 06:33:23
7 Senseman, Eric (USA) M21 SCOTT RUNNING – 06:38:23
8 Nilsson, Daniel (SWE) M40 FK Studenterna – 07:09:23
9 McConville, Andreas (SWE) M35 FK Studenterna – 07:18:34
10 Sätter, Fredrik (SWE) M45 Mattmar SK – 07:20:33
Ultravasan 90 Ladies
1 Nilsson, Ida (SWE) W35 Högby IF – 06:51:26
2 Bygdell, Johanna (SWE) W35 – 07:11:56
3 Meek, Jo (GBR) W40 SCOTT RUNNING – 07:26:42
4 Södermark, Frida (SWE) W35 Tjalve IF – 07:50:59
5 Trunschke, Judith (GER) W21 Team Nordic trail – 08:08:50
6 Talts, Eve (EST) W40 – 08:10:34
7 Ramstedt, Jenny (SWE) W40 Envol Coaching – 08:18:11
8 Lindanger, Anja Kristin (NOR) W40 GTI Friidrett – 08:18:53
9 Rosenqvist, Kerstin (SWE) W40 Västerås LK – 08:24:28
10 Sällström, Elin (SWE) W21 ICA Team Ultra – 08:30:20
Prestationsmedalj i Ultravasan 90 delas ut till löpare som springer på medaljtid. Medaljtid för herrar är 9,5 timmar. Medaljtid för damer är 11 timmar.
Ultravasan 45 Men
1 Anfält, Erik (SWE) M40 Örebro AIK – 02:40:28
2 Lantz, Joacim (SWE) M21 Ockelbo SK – 02:43:45
3 Lantz, Johan (SWE) M21 Ockelbo SK – 02:47:23
4 Ryapolov, Roman (RUS) M35 IFK Mora OK – 02:47:53
5 Eriksson, Fredrik (SWE) M40 IK Akele – 2:49:12
6 Living, Markus (SWE) M21 – 02:55:40
7 Krieg, Emanuel (GER) M21 – 02:58:08
8 Sjögren, Niclas (SWE) M45 Runacademy IF – 02:58:55
9 Lundberg, Jesper (SWE) M21 ASICS FrontRunner / Ä… – 03:02:07
10 Pickelner, Thomas (SWE) M21 ASICS FrontRunner – 03:09:53
Ultravasan 45 Ladies
1 Zakrzewski, Joasia (GBR) W40 – 03:06:12
2 Ring, Lisa (SWE) W21 Ik Nocout.se – 03:07:09
3 Gyurko, Fanni (HUN) W21 IFK Mora – 03:09:00
4 Nilsson, Johanna (SWE) W35 Morjärv SK – 03:14:28
5 Lindstedt, Emilia (SWE) W21 Falun Borlänge SK/Tea… – 03:14:43
6 Sundberg, Sophia (SWE) W21 Aktivitus Sports Club – 03:23:02
7 Byhlinder, Sofia (SWE) W21 Runnersway IF – 03:30:32
8 Smith, Yvonne (NOR) W35 GTI Friidrett – 03:31:55
9 Ziegler, Ingrid (SWE) W40 Örebro AIK – 03:33:46
10 Hellsten, Liselotte (SWE) W21 Hemlingby LK -03:36:40
Se alla målgångar live under dagen:
Fotnot: Ultralopp är lopp som är längre än maratondistansen 42 195 meter.
Se alla resultat
Årets kranskulla heter Hanna Eriksson och kransmasen heter Linus Rapp.
FAKTA/Segrare i Ultravasan
Ultravasan 90, herrar
2014 Jonas Buud, IFK Mora FK (SWE), 6.02.03
2015 Jonas Buud, IFK Mora FK (SWE), 5.45.08 (Rekordtid)
2016 Jarle Risa, Undheim IL (NOR), 6.11.49
2017 Elov Olsson, Ockelbo SK (SWE), 06.07.37
Ultravasan 90, damer
2014 Holly Rush, Team Bath AC (GBR), 7.09.04
2015 Jasmin Nunige, Schweiz (SUI), 7.02.35
2016 Jasmin Nunige, Track Club Davos (SUI), 6.54.32
2017 Ida Nilsson, Högby IF (SWE), 6.51.26 (Rekordtid)
Ultravasan 45, herrar
2014 Roman Ryapolov, IFK Mora FK (RUS), 2.49.47
2015 Fritjof Fagerlund, Rånäs 4H (SWE), 2.45.30
2016 Roman Ryapolov, IFK Mora OK (RUS), 2.41.47
2017 Erik Anfält, Örebro AIK (SWE), 2.40.28 (Rekordtid)
Ultravasan 45, damer
2014 Gloria Vinstedt, Sverige (SWE), 3.28.13
2015 Caroline Dubois, Frankrike (FRA), 3.13.22
2016 Lisa Ring, IK Nocout.se (SWE), 3.04.18 (Rekordtid)
2017 Joasia Zakrzewski, (GBR), 3.06.12
Anmälan till Vasaloppets sommarvecka 2018
Öppnar söndagen den 10 september 2017 kl 09.00 på vasaloppet.se
Arrangemang i Vasaloppsarenan
Vasaloppets sommarvecka 2017
Fre 11 aug: Cykelvasan 30. 32 km. Start Oxberg 09.10
Fre 11 aug: Ungdomscykelvasan. 32 km. Start Oxberg 09.00
Fre 11 aug: Cykelvasan 45. 45 km. Start Oxberg 11.15
Fre 11 aug: Cykelvasan Öppet Spår. 94 km. Start Sälen 11.30
Fre 11 aug: Cykelvasasprinten. 1 km. Lindvallen. Start Sälen 15.00
Lör 12 aug: Cykelvasan 90. 94 km. Start Sälen damer 07.30, herrar 08.15 (FULLT 170427)
Lör 19 aug: Ultravasan 45. 45 km. Start Oxberg 09.00
Lör 19 aug: Ultravasan 90. 90 km. Start Sälen 05.00
Lör 19 aug: Vasastafetten. 4,5–15 km. Löparstafett för tiomannalag. Start Sälen 09.00
Lör 19 aug: Vasakvartetten. 19,1–24,2 km. Löparstafett för fyramannalag. Start Sälen 07.00
Vasaloppets vintervecka 2018
Fre 23 feb: Kortvasan. 30 km. Start Oxberg.
Lör 24 feb: Tjejvasan. 30 km. Start Oxberg.
Sön 25 feb: Ungdomsvasan.
Sön 25 feb: Öppet Spår söndag. 90 km. Start Sälen.
Mån 26 feb: Öppet Spår måndag. 90 km. Start Sälen.
Tis 27 feb: Halvvasan. 45 km. Start Oxberg.
Fre 2 mar: Stafettvasan. 9–24 km. Femmannalag. Start Sälen.
Fre 2 mar: Nattvasan. 90 km. Tvåmannalag. Start Sälen. (FULLT 170319)
Lör 3 mar: Blåbärsloppet. 9 km. Start Eldris.
Sön 4 mar: Vasaloppet. 90 km. Start Sälen. (FULLT 170319)

↧
Segrare i Vasakvartetten och Vasastafetten 2017
I dag lördag 19 augusti klockan 07.00 i Berga by i Sälen genomfördes den allra första starten av Vasakvartetten, en historisk start på historisk mark. Efter tre växlingar och fyra sträckor vann Björn Wrames lag Sir B 40 – men bara 41 sekunder före Fantastic Four.
Damerna som vann Vasakvartetten kommer från Örebro och går under namnet ”Veterantjejerna”. De hade faktiskt bara tio herrlag före sig.
Riktigt spännande blev det bland herrarna i Vasastafetten, där de sex senaste årens segrarlag Idrottsarrangören Mats Andreasson var nio sekunder före Sir B & Trimtex 40 år i mål. Segrarlagets slutman Olle Walleräng startade visserligen en minut bakom ledarlagets Eric Rosjö i Eldris, men Olle tog in och väl inne i Mora kunde han springa förbi och var först över mållinjen.
Forest runners Team Finspång dam vann Vasastafettens damklass före Sir B & Trimtex 40 år.
Dagens fyra segrarlag och deras slut- och sträcktider:
Vasakvartetten, herrar: Sir B 40, 05:47:15
Sälen – Mångsbodarna: Minar, Marek 01:29:08
Mångsbodarna – Evertsberg: Sadeckas, Darius 01:30:54
Evertsberg – Hökberg: Krepsta, Simonas (LTU) 01:32:42
Hökberg – Mora: Argårds, Mattias (SWE) 01:14:32
Vasakvartetten, damer: Veterantjejerna, 06:43:02
Sälen – Mångsbodarna: Bergentz, Erika (SWE) 01:45:12
Mångsbodarna – Evertsberg: Lech, Erika (SWE) 01:53:35
Evertsberg – Hökberg: Gerdevåg, Josefin (SWE) 01:43:54
Hökberg – Mora: Bornmar, Susanne (SWE) 01:20:23
Vasastafetten, herrar: Idrottsarrangören Mats Andreasson 05:07:58
Sälen – Smågan: Uhrbom, Fredrik (SWE) 00:30:29
Smågan – Mångsbodarna: Solomon, Napoleon 00:49:03
Mångsbodarna – Risberg: Boström, Mårten (FIN) 00:42:17
Risberg – Evertsberg: Reza, Mohammad 00:42:55
Evertsberg – Oxberg: Nilsson, David 00:51:30
Oxberg – Gopshus: Ek, Staffan 00:14:25
Gopshus – Hökberg: Södergård, Lars (SWE) 00:16:10
Hökberg – Läde: Brhane, Efrem 00:14:56
Läde – Eldris: Åhwall, Andreas (SWE) 00:17:08
Eldris – Mora: Walleräng, Olle (SWE) 00:29:11
Vasastafetten, damer: Forest runners Team Finspång dam, 06:23:12
Sälen – Smågan: Sandström, Maria 00:35:59
Smågan – Mångsbodarna: Johansson, Annelie 01:01:32
Mångsbodarna – Risberg: Schönbeck, Charlotte 00:50:49
Risberg – Evertsberg: Nilsson, Louise 00:56:29
Evertsberg – Oxberg: Michold, Frida (SWE) 01:01:46
Oxberg – Gopshus: Ek Rundqvist, Elina 00:19:35
Gopshus – Hökberg: Sävenhed, Lina 00:19:05
Hökberg – Läde: Perman, Lova 00:19:37
Läde – Eldris: Pettersson, Jonna 00:23:38
Eldris – Mora: Bergdahl, Lisa 00:34:45
Se alla resultat
Se alla målgångar live under dagen:
↧
Cykelvasans lopp fördelas på tre dagar 2018
När Cykelvasan startade 2009 etablerades också Vasaloppets sommarvecka. I år, 2017, lockade sommarveckan totalt 30 829 anmälda deltagare, en ökning med sex procent jämfört med 2016. Sedan 2013 är ökningen hela 40 procent! Cykelvasan 2018 kommer att genomföras under dessa tre dagar:
Fredag den 10 augusti: Cykelvasan Öppet Spår
Lördag den 11 augusti: Cykelvasan 90
Söndag den 12 augusti: Ungdomscykelvasan, Cykelvasan 30 och Cykelvasan 45 Cykelvasan
Öppet Spår ökade i år med 23 procent och när de kortare loppen flyttas till söndag 2018 kommer även anmälningstaket för Cykelvasan Öppet Spår att kunna höjas.
– I nuläget kan vi inte växa mer och samtidigt behålla kvalitén på våra lopp utan att utöka antalet arrangemangsdagar. Vi har valt att lägga de kortare loppen på söndagen bland annat för att de slutar tidigare på dagen och folk då kan åka hem på eftermiddagen, säger Tommy Höglund, sportchef på Vasaloppet.
En annan anledning till flytten är trafiklogistiken i Mora under fredagen som redan nu är ansträngd. Med 10 000 cyklister som gick i mål på fredagen samtidigt som många skulle hämta nummerlappar inför lördagens lopp blev det många bilar i omlopp.
– Nu kommer vi kunna ta emot fler cyklister i fredagens Cykelvasan Öppet Spår som dessutom får starta tidigare och cyklisterna får längre tid på sig i banan. Enligt vår erfarenhet är det också mer barn, ungdomar och familjer som cyklar de kortare loppen och där tror vi att fler kan delta när vi lägger dem på en helgdag, säger Tommy Höglund.
Statistik, Vasaloppets sommarvecka 2017 lopp för lopp
Vasaloppets sommarvecka 2018
Anmälan till Vasaloppets sommarvecka 2018 öppnar söndagen den 10 september kl 09.00 på vasaloppet.se.
Arrangemang i Vasaloppsarenan nästa år:
Vasaloppets vintervecka 2018
Fre 23 feb: Kortvasan. 30 km. Start Oxberg.
Lör 24 feb: Tjejvasan. 30 km. Start Oxberg.
Sön 25 feb: Ungdomsvasan.
Sön 25 feb: Öppet Spår söndag. 90 km. Start Sälen.
Mån 26 feb: Öppet Spår måndag. 90 km. Start Sälen.
Tis 27 feb: Halvvasan. 45 km. Start Oxberg.
Fre 2 mar: Stafettvasan. 9–24 km. Femmannalag. Start Sälen.
Fre 2 mar: Nattvasan. 90 km. Tvåmannalag. Start Sälen. (FULLT 170319)
Lör 3 mar: Blåbärsloppet. 9 km. Start Eldris.
Sön 4 mar: Vasaloppet. 90 km. Start Sälen. (FULLT 170319)
Vasaloppets sommarvecka 2018
Fre 10 aug: Cykelvasan Öppet Spår. 94 km. Start Sälen
Fre 10 aug: Cykelvasasprinten. 1 km. Lindvallen. Start Sälen
Lör 11 aug: Cykelvasan 90. 94 km. Start Sälen
Sön 12 aug: Cykelvasan 30. 32 km. Start Oxberg
Sön 12 aug: Ungdomscykelvasan. 32 km. Start Oxberg
Sön 12 aug: Cykelvasan 45. 45 km. Start Oxberg
Lör 18 aug: Ultravasan 45. 45 km. Start Oxberg
Lör 18 aug: Ultravasan 90. 90 km. Start Sälen
Lör 18 aug: Vasastafetten. 4,5–15 km. Löparstafett för tiomannalag. Start Sälen
Lör 18 aug: Vasakvartetten. 19,1–24,2 km. Löparstafett för fyramannalag. Start Sälen
Cykelvasan | anmälda | startande | brytande | i mål | |||||||
Cykelvasan 90 | 13044 | 11646 | 140 | 11506 | |||||||
Cykelvasan Öppet Spår | 4948 | 4432 | 115 | 4317 | |||||||
Cykelvasan 45 | 2549 | 2245 | 13 | 2232 | |||||||
Ungdomscykelvasan | 255 | 236 | 3 | 233 | |||||||
Cykelvasan 30 | 3371 | 3146 | 8 | 3138 | |||||||
Totalt Cykelvasan | 24167 | 21705 | 279 | 21426 | |||||||
Vasastafetten | anmälda | startande | brytande | i mål | |||||||
Antal lag | 426 | 385 | 4 | 381 | |||||||
Inkl Vasastafettens 10 sträckor | 4260 | 3850 | 40 | 3810 | |||||||
Vasakvartetten | anmälda | startande | brytande | i mål | |||||||
Antal lag | 164 | 142 | 3 | 139 | |||||||
Inkl Vasakvartettens 4 sträckor | 656 | 568 | 12 | 556 | |||||||
Ultravasan | anmälda | startande | brytande | i mål | |||||||
Ultravasan 90 | 1019 | 899 | 103 | 796 | |||||||
Ultravasan 45 | 727 | 573 | 15 | 558 | |||||||
Totalt Ultravasan | 1746 | 1472 | 118 | 1354 | |||||||
Totalt Vasaloppets sommarvecka 2017 | 30829 | 27595 | 449 | 27146 |
↧
121 klarade Vasaloppstrippeln 2017
Intresset för Vasaloppstrippeln, tre Vasalopp under ett och samma år, har ökat explosionsartat. Från 32 personer i fjol till 121, 26 damer och 95 herrar, som klarade av skidåkning, cyklingen och nu den sista, och kanske tuffaste utmaningen, Ultravasan 90 2017.
Snabbaste dam blev Elin Sällström från Sundbyberg på tiden 19.04.42 och snabbaste herre Erik Nilsson från Garphyttan, Örebro på tiden 17.04.11. Båda tiderna är också de bästa hittills i Vasaloppstrippeln. Samtliga resultatlistor från de år Vasaloppstrippeln gått att genomföra finns på länken nedan:
Resultat Vasaloppstrippeln 2014-2017
För att klara av en Vasaloppstrippel krävs att du åker skidor, cyklar och springer 90 kilometer i fäders spår under ett och samma år. På skidor i Vasaloppet eller Öppet Spår, på cykel i Cykelvasan 90 eller Cykelvasan Öppet Spår, samt genom att gå, jogga eller springa Ultravasan 90.
År 2014, när Ultravasan 90 genomfördes för första gången, var första året det gick att genomföra en Vasaloppstrippel. Då stod 14 personer för bedriften. 2015 var den exklusiva skaran 18 personer och år 2016 lyckades 32 personer med utmaningen. Men intresset har vuxit och i år, 2017, var antalet mer än fyrdubbelt så stort med 136 anmälda personer varav alltså 121 tog sig hela vägen in till målet i Mora lördag den 19 augusti.
Fotnot: Nattvasan ingår inte i en Vasaloppstrippel eftersom det är ett parlopp där det är tillåtet att hjälpa varandra framåt.
Mer om Vasaloppstrippeln
Här presenterar vi alla som klarat av Vasaloppstrippeln 2017, län för län
-
-
- Åke Larsson, Karlshamn Blekinge
- Henrik Bengtsson Granqvist, Karlshamn Blekinge
- Björn Kajs, Färnäs, Dalarna
- Raimo Mikkola, Borlänge, Dalarna
- Helene Tjäder, Sollerön, Dalarna
- Per Eriksson, Älvdalen Dalarna
- Tomas Stöt, Mora Dalarna (näst snabbast totalttid herr: 17.13.12)
- Daniel Larson, Falun Dalarna
- Yngve Perjons, Djurmo Dalarna
- Fredrik Jansson, Falun Dalarna
- Maria Cervin, Djurås Dalarna
- Michael Limell, Falun Dalarna
- Anna Ståhlkloo, Sollerön Dalarna (tredje snabbast totalttid dam: 20.03.37)
- Elin Engström, Lindesberg Dalarna
- Sofia Wigg, Venjan Dalarna
- Anna Palmborg, Leksand Dalarna
- Åsa Bergqvist, Borlänge Dalarna
- Christoffer Lindberget, Älvdalen Dalarna
- Stefan Alanentalo, Enviken Dalarna
- Anders Forsen, Mora Dalarna
- Daniel Andersson, Borlänge Dalarna
- Jerker Drottenmyr, Visby Gotland
- Jesper Fahlgren, Gävle Gävleborg
- Niklas Isaksson, Sandviken Gävleborg
- Pierre Hållen, Gävle Gävleborg
- Per Sandelin, Halmstad Halland
- Magnus Nilsson, Onsala Halland
- Mikael Kulanko, Eldsberga Halland
- Per Olof Ivarsson, Vessigebro Halland
- Daniel Ivarsson, Vessigebro Halland
- Jennifer Friman, Onsala Halland
- Anders Frisk, Jönköping
- Claes Nord, Vaggeryd Jönköping
- Daniel Josefsson, Bredaryd Jönköping
- Andreas Råvik, Vaggeryd Jönköping
- Jakob Riis, Gamleby Kalmar
- Christian Arthursson, Växjö, Kronoberg
- Ann-Sofie Svensson, Ljungby Kronoberg
- Oline Malmberg, Pajala Norrbotten
- Annalill Tovås Malmberg, Pajala Norrbotten
- Anna Lindgren, Luleå Norrbotten
- Johan Elfsberg, Löddeköpinge Skåne
- Johan Olsson, Helsingborg Skåne
- Glenn Stolt, Hässleholm Skåne
- Fredrik Cervin, Vallåkra Skåne
- Jacqueline Hedwall, Stockholm Skåne
- Jonas Nielsen, Oxie Skåne
- Nils Froste, Enskede Stockholm
- Elisabeth Noren, Enebyberg Stockholm
- Mattias Strömberg, Stockholm Stockholm
- Petra Larsson, Vällingby Stockholm
- Rasmus Brenter, Saltsjö-Duvnäs Stockholm
- Niklas Lindell, Skå Stockholm
- Stefan Walter, Åkersberga Stockholm
- Joakim Tillman, Gustavsberg Stockholm
- Robert Persson, Stockholm Stockholm
- Anders Näslund, Södertälje Stockholm
- Peter Wikberg, Vallentuna Stockholm
- Henrik Lundgren, Järfälla Stockholm
- Marie Augustsson, Hässelby Stockholm
- Niklas Emegård, Gustavsberg Stockholm
- Andreas bohlin, Täby Stockholm
- Leif Björklund, Vallentuna Stockholm
- Karin Froste, Stockholm
- Elin Sällström, Sundbyberg Stockholm (snabbaste totaltid, dam 19.04.42)
- Göran Wahlstedt, Nykvarn Stockholm
- Joakim Sköldfelt, Järfälla Stockholm
- Martin Åhman, Huddinge Stockholm
- Nina Rolfsdotter, Vendelsö Stockholm
- Robert Axberg, Stockholm
- Andrew Dunlop, Åkersberga Stockholm
- Michael Lagerman, Stallarholmen Södermanland
- Oskar Ernving, Nyköping Södermanland
- Patrik Söderqvist, Mellösa Södermanland
- Mathias Eriksson, Uppsala
- Ulf Angelsiöö, Uppsala
- Daniel Karlsson, Vattholma Uppsala
- Sofia Attelind, Uppsala
- Yann Hellman, Uppsala
- Kristoffer Björklund, Kil Värmland
- Lars Olsson, Karlstad Värmland
- Niklas Lindman, Filipstad Värmland
- Daniel Frykestam, Sunne Värmland
- Michelle Johansson, Karlstad Värmland
- Erik Johansson, Umeå Västerbotten
- Helena Törnelius, Skellefteå Västerbotten
- Marcus Haeggström, Timrå Västernorrland
- Maria Strömberg Bylund, Fagersta Västmanland (näst snabbast totalttid, dam: 19.29.46
- Anders Hermansson, Uddevalla Västra Götaland
- Erik Vånder, Partille Västra Götaland
- Mattias Tichy, Mölndal Västra Götaland
- Hans Westgren, Västra Götaland
- Oskar Wiberg, Mölnlycke Västra Götaland
- Mats Persson, Sävedalen Västra Götaland
- Håkan Vilhelmsson, Kullavik Västra Götaland
- Mikael Fransson, Grästorp Västra Götaland
- Jonas Niklasson, Kungälv Västra Götaland
- Per Nielsen, Lerum Västra Götaland
- Jonas Hallberg, Landvetter Västra Götaland
- Henrik Lysemark, Västra Götaland
- Per Pilebo, Kungälv Västra Götaland
- Peter Mattsson, Trollhättan Västra Götaland
- Marthin Krantz, Bohus Västra Götaland
- Thor Gardarsson, Göteborg Västra Götaland
- Sandra Karlsson, Lysekil Västra Götalan
- Emil Carlson, Kållered Västra Götaland (tredje snabbast totaltid herr: 17.22.16
- Henrik Fransson, Vedum Västra Götaland
- Erik Nilsson, Garphyttan Örebro (snabbast totaltid herr: 17.04.11)
- Ulf Lekeborn, Lindesberg Örebro
- Mika Nousiainen, Vintrosa Örebro
- Anders Johansson, Odensbacken Örebro
- Thomas Skagerlund, Örebro
- Christer Broström, Skärblacka Östergötland
- Fredrik Ljung, Åby Östergötland
- Anneli Borg, Skärblacka Östergötland
- Mattias Strid, Vikingstad Östergötland
- Jarle Busterud, Hernes Norge
- Sture Danielsson, Mariehamn Åland
- Svein Olav Nygård, Årnes Norge
- Mattias Eng, Dorking Storbritannien
- Robert Nyholm, Jomala Åland
-
↧
↧
Idrottslärare: gå i mål med din klass i februari
I maj förlängde Swix och Vasaloppet sitt avtal och nu står det klart att samarbetet kommer att fortsätta fram till och med 2022 och Vasaloppets 100 års-jubileum. I både de tidigare och det nyskrivna avtalet mellan Swix och Vasaloppet är överenskommelsen att en viss summa av försäljningen av den officiella Vasaloppsstaven går till att få fler ungdomar att röra på sig och komma ut i skidspåret.
Projektet ger idrottslärare chansen att träna och genomföra Ungdomsvasan tillsammans med en av sina klasser (årskurs 4–9, 11–16 år) under 2018. Tillsammans med Vasaloppscoacherna utformar vinnaren ett utbildningsprogram som med fördel kan bli en del av den ordinarie idrottsundervisningen. Skidor, pjäxor, bindningar, stavar, valla, resor, övernattning i Mora och startplatser till Ungdomsvasan till ett värde av minst 50 000 kr ingår. All utrustning stannar sedan kvar i skolans ägo för att ge ännu fler ungdomar möjligheten att uppleva skidglädje i framtiden. Vasaloppet kommer även att följa och dokumentera klassens utveckling för att inspirera andra ungdomar som vill lyckas med sin träning och skidåkning.
I mitten av augusti skickade Vasaloppet ut över 4000 vykort till skolor, mellanstadie- och högstadieklasser, där lärarna uppmanas att ansöka om att bli den utvalda klassen med en motivering och, om man vill, en bild som visar hur taggade klassen och skolan är på att få ta del av äventyret i fäders spår.
Läs mer och ansök senast den 30 september
Vinnarna meddelas senast den 31 oktober.
↧
Vasaloppet rekryterar fyra nya medarbetare – välkommen med din ansökan!
Vasaloppet är en ideell verksamhet som ägs av IFK Mora och Sälens IF. En motor för folkhälsa och föreningsliv, i fäders spår för framtids segrar!
Vasaloppet är världens största arrangör av motionslopp och en del av En Svensk Klassiker. Vasaloppets vintervecka med längdskidåkning och sommarveckan med mountainbikecykling och löpning lockar årligen över 90 000 anmälda deltagare. Sedan starten 1922 har över en miljon deltagare passerat målportalen i Mora.
I Vasaloppet arbetar ca 35 helårsanställda med att planera, förbereda och utveckla årets olika arrangemang.
Läs mer om våra fyra tjänster som Eventansvarig, Receptionist med ansvar för Visitor center, Sportkoordinator och sportadministratör inom logistik och IT här.
↧
Se Sveriges Televisions sammandrag från Cykelvasan 2017 igen
Programledare bland tramp och kramp är Björn Becksmo. Klicka på länken nedan för att se programmet i SVT Play.
Se Cykelvasan 2017
Se även när Mattias Wengelin vann Cykelvasasprinten 2017
10-årsjubileum 2018
Anmälan till den 10-årsjubilerande Cykelvasan 2018 och de övriga loppen i Vasaloppets sommarvecka 2018 öppnar söndag 10 september kl 09.00 2017 på vasaloppet.se
Vasaloppets sommarvecka 2018
Fre 10 aug: Cykelvasan Öppet Spår. 94 km. Start Sälen
Fre 10 aug: Cykelvasasprinten. 1 km. Lindvallen. Start Sälen
Lör 11 aug: Cykelvasan 90. 94 km. Start Sälen
Sön 12 aug: Cykelvasan 30. 32 km. Start Oxberg
Sön 12 aug: Ungdomscykelvasan. 32 km. Start Oxberg
Sön 12 aug: Cykelvasan 45. 45 km. Start Oxberg
Lör 18 aug: Ultravasan 45. 45 km. Start Oxberg
Lör 18 aug: Ultravasan 90. 90 km. Start Sälen
Lör 18 aug: Vasastafetten. 4,5–15 km. Löparstafett för tiomannalag. Start Sälen
Lör 18 aug: Vasakvartetten. 19,1–24,2 km. Löparstafett för fyramannalag. Start Sälen
↧